|

Завърши републиканското първенство на БФРС по кастинг спорт

След 21 години прекъсване у нас се проведе първият национален шампионат по кастинг спорт. Секцията в тази дисциплина към БФРС беше открита в края на миналата година, а в състезанията участие взеха деца от шест клуба – Николово, Българене, Русе – Липник, Габрово, Трявна и Корморани (Велико Търново).

Състезанията по кастинг спорт в България бяха преустановени през 2002 г. Първата цел на новата секция, оглавявана от Емил Великов, беше да обучи свои инструктори и съдии, да подготви необходимото оборудване и да почне отначало с работа сред най-малките. Затова в тазгодишните турнири участваха деца на възраст между 7 и 14 години.

Първият кръг се проведе в два дни през август на отлично подготвения за кастинг спорт стадион в Николово, Русенско. За участие се явиха 18 момчета и момичета, които бяха приветствани от зам.-кмета на Русе Енчо Енчев и Лъчезар Иванов, експерт в отдел „Образование, спорт и младежки дейности”. Първенството беше открито от председателя на БФРС Георги Михайлов.

По регламент децата се състезаваха в три от дисциплините в кастинг спорта: Аренберг, Скиш пластмаса и Далечина 7.5 грама, тъй като останалите две дисциплини Муха скиш и Муха комбинирано са само за мъже и жени. При момчетата на този първи турнир първенец стана Богдан Ганев от Габрово, следван от представителите на Николово Мартин Момчилов и Радостин Великов. Първото място при младите госпожици зае Йолина Димитрова от Русе, втора стана Илина Ивайлова от Николово, а трета – Михаела Иванова от Николово. Получи се страхотен празник за децата, които показаха много добри умения в боравенето с техниката още при първото си официално състезание.

Вторият турнир по кастинг от календара на БФРС се проведе на 11 ноември в спортната зала в Българене. Състезанието бе открито от кметовете на община Левски Любка Александрова и на Българене Йордан Дончев. Гости на турнира бяха световният шампион по кастинг и заслужил майстор на спорта Чавдар Христов и печелилите титли и награди от световни и европейски първенства Александър Динчев  и  Веселин Новаков. Със съдийството се нагърбиха ветераните по кастинг от Българене. Този път малките състезатели бяха 22-ма. При момчетата първенец отново стана габровецът Богдан Ганев, второто място бе за Радостин Великов от Николов, а третото за съотборника му Мартин Момчилов. Михаела Иванова от Николов стана първа при момичетата, следвана от русенките Йолина Димитрова и Росина Христова.

За следващата 2024 г. състезанията в секцията по кастинг спорт към БФРС ще се провеждат по специална програма. За децата са предвидени три турнира в Габрово, Николов и Българене. Отделно ще има други четири състезания по спортен риболов.

България има стари традиции и слава в кастинг спорта, а на базата на Националния спортен ловно-рибарски комплекс „Звездица” на брега на Варненското езеро дори е провеждано световното първенство през 1976 г. В него участват състезатели от 15 страни. На „муха скиш” при мъжете световен шампион става нашият Йордан Захариев след бараж срещу още 12 състезатели. На „тежест далечина 7.5 г” красивата българска състезателка Росица Златанова печели златото. Тя става първа и в дамския петобой, където отборно България (Росица Златанова, Дора Димова) завършва на второ място след представителките на ФРГ. В отборното класиране при мъжкия петобой нашите също са втори, изпреварени само от западногерманците. Съставът ни е от Михаил Ценов, Чавдар Христов, Йордан Захариев и Красимир Недков. Росица Златанова триумфира като победителка и в дисциплината „мулти далечина 18 г алумин двуръчно”. Общият актив на българските състезатели е три златни, три сребърни и два бронзови медала. Показателно е, че още тогава през 1976 г. спортната преса у нас поставя Росица Златанова до най-известните ни състезателки в другите индивидуални спортове – гимнастичката Мария Гигова и лекоатлетките Йорданка Благоева, Светла Златева и Иванка Христова.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor