|

Важно! Предлагани промени в Закона за рибарството и аквакултурите

Предлаганите промени в Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА) вече са налични за общественото обсъждане, което ще се проведе във вторник, 14 юли.

Най-важното, касаещо състезателния риболов, е това, че вече по закон ще се спира хаотичното и нелегално провеждане на състезания и турнири. Всеки организатор ще бъде задължен най-малко 7 дни преди турнира да уведоми ИАРА. В тази връзка БФРС припомня, че нашата федерация като лицензирана от ММС и членуващите в нея клубове са единствените, които имат право да организират и провеждат състезания по спортен риболов. Скоро БФРС ще пусне специална наредба за провеждането на т.нар. „частни турнири“, за да престане организирането на полулегални и откровено нелегални състезания. Федерацията декларира категорично, че ще си търси законовите права!

Що се касае до масовия риболовец, важна промяна е вдигането на позволения за задържане улов. Дневно той ще стане стане от 3 на 5 кг, ако това бъде прието. Промяна няма единствено при пъстървите, там позволената норма за събота, неделя и празничните дни е 2 кг, но не повече от 6 броя. През делничните дни задържането на пъстървови видове остава забранено.

Друга промяна е свързана със забранителния период. В момента забраната за улов на щука и бяла риба изтича преди края на общата забрана за пролетно-лятно размножаващи се видове. Така практически се получи право за присъствие на хора с въдици по държавните водоеми, чийто мотив е, че ловят щука и бяла риба. Но тъй като се стигна до масова злоупотреба, особено на големите язовири, сега навсякъде щуката и бялата ще бъдат позволени за улов след края на общата забрана. Ембаргото няма да важи само за онези водоеми, които ИАРА позволява за риболов по време на забраната.

Големи спорове се очертават по въпроса за стопанисването на реки и речни участъци от риболовните сдружения. Такова беше желанието на БФРС и членуващите в нея клубове. Идеята е да има платени речни участъци, какъвто е случаят не само в Западна Европа, но и в ред балкански страни – Хърватия, Босна, Сърбия, Черна гора и др. Засега обаче реките остават извън тази възможност за сдруженията на спортните риболовци. БФРС категорично не е съгласна, и ще настоява това бъде променено, за да се възприемат добрите практики от чужбина.

Пълния вариант на Закона за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите може да изтеглите оттукЗИД на ЗРА_10.07.2020_FINAL (1)

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor