|

Христо Пейков шампион в „Мача на звездите – 2022”

Христо Пейков от КСР „Девин” стана шампион в ежегодния „Мач на звездите” по улов на пъстърва с жива стръв. Той се провежда между състезателите от топ 10 и определя националния отбор на България.

Турнирът се състоя на река Въча при Михалково, което е считано за едно от най-добрите в Европа за организиране на състезания в пъстървовите дисциплини. В „Мача на звездите” участваха Атанас Гаралиев, Виктор Банкатев, Георги Пеевски и Христо Пейков от КСР „Девин”, Георги Гетов, Евгений Бон и Любомир Бояджиев от КСР „Михалково” и Борис Георгиев, Емил Петрунов и Пламен Бойков от столичния КСР „Острието”.

Състезанието се проведе в три манша – два в събота преди и следобяд, и трети в неделя. По регламент състезателите можеха да ползват само два вида стръв – торен червей и камола. Още в първия манш се видя, че рибата е много активна и турнирът може да премине границата от 1000 уловени пъстърви. За беда обаче вторият манш беше прекратен преждевременно, тъй като над региона се стовари торнадо, което причини щети в Михалково и особено в общинския център Девин. Така в неделя турнирът приключи с общо 971 уловени риби.

Награждаването започна с връчване на две награди за заслуги към спортния риболов на пъстърва на Емил Петрунов и Пламен Бойков. Двамата са бивши шампиони и национали на България, носители на сребърни и бронзови медали от световни първенства в тази дисциплина, с 20-годишна състезателна кариера. Те получиха плакети от БФРС.

Шампион на „Мача на звездите” стана девинчанинът Христо Пейков, който улови точно 130 пъстърви. Втори със 121 риби завърши съотборникът му Виктор Банкатев, а третото място зае Георги Гетов. Тримата, заедно с четвъртия Любомир Бояджиев и петия Евгений Бон ще представят България на световното първенство през 2023 г., което ще се проведе в Хърватия.

Сезонът на пъстърваджиите продължава с последното изпитание в новата дисциплина „Троут Ареа” – скоростен улов на американка в затворен водоем. Световното първенство в нея ще се проведе в началото на ноември в Румъния, а на същия водоем „Пастървария Красна Богири” месец по-рано ще има подготвителен турнир от веригата „Атлас”. Капитан на националния ни отбор е индивидуалният шампион за 2022 г. Петко Иванов от СКР „Стара Загора”, в състава са още Петър Лаков и Люси Дремалов от „Фишинг Зоун”, Кристиян Близнашки от „Митерсон” и Калоян Якимов от „МФ Такъл”. Амбициите са за място в челната тройка, а за фаворити се считат миналогодишните световни шампиони от Италия и домакините от Румъния.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor