|

Девинчани обраха купите в двата „Мача на звездите” при пъстърваджиите

Риболовци от Девин станаха победители в двата „Мача на звездите”, с които се закри състезателният сезон по улов на пъстърва с изкуствени и естествени примамки. При спинингистите първото място зае Евгений Бон, а на живата стръв победител стана Виктор Банкатев.

И двете състезания се организират всяка година след края на редовния сезон, за да бъдат излъчени съставите на националните отбори в съответните дисциплини. В „Мача на звездите” на спининга участие взеха първите 15 в индивидуалното класиране от републиканското първенство, като всеки от участниците започна с актива си от трите кръга на националния шампионат. Изумителна битка за върха изнесоха девинчанинът Евгений Бон и представителят на столицата Петър Лаков. Драмата беше пълна, когато след пресмятането се оказа, че двамата имат еднакъв брой малки и големи точки, което статистически се случва изключително рядко. Наложи се да се съпостави третият показател – броят на уловените риби за цялото първенство. На сметката на Бон се оказаха 328 пъстърви срещу 326 за конкурента му, и така победата замина за Девин. Трети след Лаков завърши Боян Ярков, а четвърти – Люси Дремалов. Петото място беше за Георги Гетов, шести стана Тодор Костадинов, седми е Стефан Йорданов, а осми – Николай Раев. Това се очаква да бъде разширеният състав на националния отбор на България за 2024 г., когато е световното първенство в Босна и Херцеговина. Припомняме, че българските спинингисти тази година спечелиха отборната световна титла на мондиала в Девин, Тодор Костадинов стана индивидуален световен шампион, а Люси Дремалов – световен вицешампион. Предстои да бъде съставен планът за подготовка на разширения състав на националния тим за световното през 2024 г.

В „Мача на звездите” по улов на пъстърва с жива стръв участваха състезателите от топ 10. На почетната стълбичка се качиха само представители на Девинската школа. Победител стана Виктор Банкатев, втори на малка разлика зад него се класира Евгений Бон, а трети е Христо Пейков. Сред първите пет, които ще представят България на световното първенство в Италия през 2024 г., се класираха още ветеранът Пламен Бойков и Любомир Бояджиев. На последното световно първенство нашите завършиха трети, а амбициите за следващата година са да станат световни вицешампиони.

В пъстървовите дисциплини предстоят горещи събития в следващия един месец в състезанията по „Троут Ареа” – скоростен риболов на пъстърви с изкуствени примамки в затворен водоем. На 14 октомври националният ни отбор ще участва в турнира „Хераклес” близо до румънския град Сибиу като част от подготовката му за световното първенство. То ще се проведе на 4 и 5 ноември в Литва. От две седмици нашите водят усилена подготовка в България. Амбициите са да бъде подобрено миналогодишното класиране на световното първенство, където българският състав зае пето място.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor