|

Възмутително! „Напоителни системи“ пресушава „Жребчево“

Язовир „Жребчево“ продължава да спада драстично, алармираха колеги риболовци оттам. Според Красимир Костадинов – Върхара, там върви ударно източване на вода. Преди няколко дни той пусна клип, от който се вижда, че само за 24 часа водата се е дръпнала с 4-5 метра по-навътре.

Други колеги ни информираха, че водоемът се източва през тръбите на „Напоителни системи“. Водата първо минава през вецовете, а след това отива за напояване. Оказва се, че разрешеният от МОСВ месечен отток от „Жребчево“  е цели 12 милиона кубика, а в същото време се вливат едва 3 милиона. Скандалното пресушаване е довело дотам, че в момента в язовира има едва 130 милиона кубика при капацитет от 440 милиона. Въпрос само на време е да се достигне критичната точка от 90 милиона, ако пресушаването продължава с подобни темпове.

Скандалната история се случва въпреки обещанията на държавните институции по време на водната криза в Перник и други градове в началото на тази година, че ще се следи стриктно за източването на вода от големите язовири. Кой ще носи отговорността, ако Сливен и Нова Загора бъдат сполетяни от същото бедствие, което остави перничани без вода? По този въпрос институциите и „Напоителни системи“ мълчат. Да не говорим, че има предписание от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, че обемът на „Жребчево“ в никакъв случай не бива да пада под 180 милиона кубика, тъй като има риск от масово измиране на рибата и другите водни организми. Очевидно, че в случая с „Жребчево“ печалбите са преди хората и природата, което е твърде жалко. БФРС настоява отговорните институции да се намесят и да прекратят незабавно изпразването на водоема.

На снимките долу виждате колко вода влиза в „Жребчево“ от веца, разположен над устието на язовира в района на Римския мост. От централата едва-едва църцори, а в същото време върви ударно изпускане на водоема. Ето защо водата пада всеки ден. Погледнете и рибния проход, дали е възможно през него да мине риба?  На снимката горе пък виждате маркировката на Краси Върхара, която показва драстичното спадане на нивото на водата.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor