|

Участие на трансджендъри в състезания по спортен риболов за жени

Международната Конфедерация по спортен риболов ЦИПС разпрати до членуващите в нея национални федерации, сред които и БФРС, становище относно участието на трансджендъри в състезанията по спортен риболов за жени.

В писмото си президентът на ЦИПС проф. Уго Клаудио Матеоли разяснява, че в съответствие с неотдавнашните дебати дали е правилно да се допускат транссексуални хора да участват в състезания за жени, Президиумът на ЦИПС в крайна сметка е заключил, че тази възможност е абсолютно дискриминационна. Особено в дисциплини, където физическата сила може да направи разликата.

„Следователно, в невъзможността ЦИПС да тества нивото на тестостерон при всяко състезание и на всеки спортист, е решено да се предотврати от този момент възможността на транссексуални хора да се състезават в определени състезания за жени. В случай на съмнение относно пола на състезателя, при неговата регистрация ще се изисква удостоверението за раждане само за дисциплини, където по-високата физическа сила може да помогне”, пише в становището. Въпросните дисциплини са следните:

  • Морски кастинг
  • Морски риболов от брега
  • Световно първенство по риболов на шаран
  • Световно първенство по риболов с муха и шнур (газене по време на речен риболов)

Припомняме, че наскоро възникна скандал в женския национален отбор на Англия във връзка с включването на транссексуален съотборник. Беки Лий Бъртуисъл Ходжис беше избрана в състава, но част от дамите в състава възроптаха, че това не е честно.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor