|

TROUT AREA – ОРГАНИЗИРАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ

Уважаеми колеги, БФРС и секция „Риболов на пъстърва“ прави проучване относно интереса на клубове и състезатели за организиране на национален шампионат в новата дисциплина TROUT AREA – риболов на пъстърва с изкуствени примамки в неголеми затворени водоеми. Целта е да проведем първото републиканско първенство в тази дисциплина през сезон сезон 2021-2022 /от декември до февруари – март/ и да излъчим национален отбор за участие на следващото световно първенство в началото на ноември 2022 г.

Ще се състезаваме по регламента на световната федерация ФИПС. Шампионатът ще се проведе най-вероятно в три кръга, всеки от тях в два дни – събота и неделя. Състезанието е отборно, с отборно и индивидуално класиране. Всеки отбор се състои от 4ма състезатели, може да имате и една резерва, плюс двама треньори /капитани/.

Секторите са 4, във всеки от тях лови по един състезател от отбор. Примерно, ако участват 8 отбора, във всеки сектор има по 8 състезатели, по един от отбор. Играе се по схемата „всеки срещу всеки“, в съседни боксове. Реално имате да проведете 7 мача срещу останалите 7 състезатели. Ротациите по боксове стават през целия водоем.

Боксовете са с минимална дължина 3 метра, в тези 3 метра ловите по време на целия мач с отделния ви конкурент. Регламентираното чисто състезателно време е 210 минути. Тоест, при 8 състезатели имате да изиграете 7 мача по 30 минути срещу всички останали в сектора ви, и при това в различни участъци, като винаги обаче сте в съседни боксове със съперника ви. При победа, тоест повече хванати риби, печелите 3 точки, при равенство с риби – 2 точки, при равенство без риби – 1 точка, при загуба – 0 точки. Следват едни сложни изчисления на точки, спечелени места, брой риби и др.

Отзад имате съдия, който ви записва уловените риби в специална ведомост. Няма отпадане, елиминиране и др., ловите си 210 минути чисто на ден всички. За двата дни това прави 420 минути риболов. Пълният регламент ще го публикуваме до няколко дни, преведен грамотно и достъпно, плюс примерни схеми за персоналните двубои и реда на воденето им.

По отношение на примамките – не се лови на силикони!!! Позволени са блесни – клатушки, въртележки и др, както и воблери. Всичко е с единични куки без контри. Нямате право да ползвате и ароматизатори. Рибата се кепчосва задължително.

Кръговете ще преминат при спазване на всички мерки срещу пандемията от Ковид-19, които ще бъдат определени съобразно изисквания на Министерството на здравеопазването за провеждане на спортни състезания на открито.

Условията за участие на отборите – финансови и формални, ще бъдат одобрени след заседание на УС на БФРС. Най-вероятно ще бъде предложено следното: всеки отбор да заплати такса участие от 500 лева, плюс 50 лева картотека на всеки състезател. При четирима състезатели това прави по 175 лева на човек. Картотеките важат и за сезон 2022 за останалите дисциплини, така че който плати картотека, тя ще важи и за следващото републиканско първенство на спининг, да речем, където участват повечето от предполагаемите състезатели в ареата. Вероятно ще се наложи и допълнително събиране на пари за зарибяване и за съдии – по един на два мача – на 4 състезатели, тоест. За това ще бъдете информирани своевременно.

Клубовете, които ще представяте, трябва да бъдат членове на БФРС. Ако сте четирима състезатели, но нямате клуб, ние ще ви уредим да играете от името на някой от клубовете, членуващи в БФРС. Клубът не ви дължи нищо, като например заплащане на таксите, освен ако не се договорите за нещо друго. Клубът изрично трябва да декларира, че оторизира отбора ви за участие в шампионата, с уточнение на кого принадлежат евентуално спечелените купи.

Националният шампионат ще излъчи първите шампиони на България по TROUT AREA – отборни и индивидуални, и ще излъчи националния отбор, който ще представя страната ни на световното през ноември 2022 г. Все още не е ясно къде ще се проведе то, тази година е в Италия на 6 и 7 ноември 2021 г. с участието на седем национални отбора. За съжаление няма да участваме, тъй като доскоро нямаше нито регламент на ФИПС, нито организиран по тази причина и национален шампионат, а само отделни турнири. Но се надяваме да се получи хубав шампионат.

При интерес за участие може да подадете уведомление на електронна поща stanil_yotov@yahoo.com, в темата във Фейсбук или на тел. 0886796840 – Станил Йотов.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor