|

Риболовците на Италия обраха титлите на световното в Пловдив (репортаж, резултати, снимки)

 

Националните отбори на Италия по спортен риболов станаха абсолютни шампиони на световното първенство за мастърс (55-65 г.), ветерани (над 65 г.) и хора с увреждания, което се проведе на Гребния канал в Пловдив. „Адзурите” се представиха изумително в конкуренцията на общо 40 отбора и около 200 състезатели, и постигнаха огромен триумф. Общо от водите на канала беше уловена близо 700 кг риба, която след претеглането риболовците връщаха обратно във водата.

Шампионатът мина при непрекъснати промени във времето – от жега над 40 градуса в тренировките, до порой и бурен вятър в първия ден от надпреварата. Риболовците заложиха на улова на шарани и каракуди, хващаха се още бели амури, кефали и дребосъци. За стръв въдичарите използваха ларви на комар, както и торни и бели червеи. За добро класиране беше задължително да се уловят поне два или три шарана, чието изваждане с фините влакна въобще не беше лесна работа. Някои от най-едрите шарани и амури късаха безкомпромисно линиите, но най-големите майстори все пак успяваха да ги преборят. Гигантите успяха да строшат и няколко щеки с дължина над 10 метра.

В категорията за мастърс шампиони станаха италианците, следвани от Унгария и Англия. Българският тим, воден от Ивайло Христов и Румен Витков – Монтанеца завърши шести, само на 5 точки от челната тройка. Индивидуално титлата стана притежание на Андреа Боти от Италия, втори е унгарецът Тибор Амбрюш и друг представител на „адзурите” Джанкарло Армиралио. От нашите състезатели на мастърс най-добре се представи кюстендилецът Тони Исаков с осмо място в индивидуалното класиране.

При ветераните челната тройка беше от Италия, Словения и Унгария, а индивидуално на подиума се качиха унгарският шампион Йожеф Пап, вицето Божидар Магдич от Хърватия и словенецът Егиди Кнез. България с треньор Калин Митранов зае 11-то място.

В турнира за хора с увреждания златото отново беше за „адзурите”, втори стана отборът на Унгария, а трети са чехите. Индивидуален шампион стана ловящият от количка словенец Рудолф Центрих, следван от италианец Джовани Ботаци и унгареца Гюла Гюришати. Нашият тим, воден от треньорите Ангел Добрев и Йонко Йотов стана девети. В тази категория овациите бяха и за 15-годишния български състезател Боян Добрев – ученик от Горна Оряховица, който постави рекорд за най-млад участник на световното първенство. Преди световното малкият юнак беше лично поздравен от президента на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли.

Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) получи много висока оценка от ФИПС за организирането на световното първенство в трите дисциплини, което е и едно от най-трудните за организиране въобще в спортния риболов. Проф. Матеоли отчете, че Гребния канал в Пловдив винаги е бил едно от най-предпочитаните съоръжения за провеждане на световни първенства и големи международни състезания, тъй като предоставя равни условия за всички риболовци. Председателят на БФРС Георги Михайлов благодари от своя страна на община Пловдив и управата на спортния комплекс, които винаги са се отнасяли много отговорно към риболовните прояви там. На 13 и 14 септември каналът ще приеме второ световно първенство за тази година, този път в дисциплината „Свободен стил Метод Фидер”. Очаква се в него да участват 30 национални отбора и близо 150 състезатели.

Резултати мастърс:

Final_ranking_Masters_2024

Резултати ветерани:

Final_ranking_Veterans_2024

Резултати хора с увреждания:

Ranking_final_Disabled_2024

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor