|

Ретро: България втора в света по спортен риболов през 1976 г.

По-рано през юли тази година отборът на СКР „Стара Загора” зае трето място на световното клубно първенство по спортен риболов на плувка, което се проведе в хърватския град Прелог. Успехът е изключителен, тъй като досега наш отбор не беше стъпвал на подиума на победителите от далечната 1976 г. Тогава националният тим на България заема второ място на XIV световното първенство за нации, което се провежда на язовир „Цонево” (тогава „Георги Трайков”).

Шампионатът през 1976 г. се провежда от 2 до 11 октомври, домакин е морската ни столица Варна. Организират го Българският ловно-рибарски съюз, председателстван от генерал-лейтенант Христо Русков, и Българската федерация по риболовен спорт с отговорен секретар Ара Казасян.

Участват общо 18 отбора: Австрия, Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Люксембург, Полша, Румъния, Сан Марино, Унгария, ФРГ, Франция, Холандия, Чехословакия, Швейцария и Югославия. Според тогавашния регламент в първия състезателен ден се провежда само отборна надпревара. А във втория ден най-добрите петима във всеки от секторите определят индивидуалния победител.

 

Основната риба е уклеят, разнообразяван от дребни кефалчета. За добро класиране в топ 5 във всеки от секторите е нужно на бъдат уловени между 9 и 11 кг. уклеи за трите състезателни часа. Рибките са с тегло около 20 грама, и изискват изключителна бързина на действията и боравене с такъмите, които в онези години не и чак толкова модерни и развити като днешните.

Лидер на българския тим, който ще спечели сребърните медали, е Георги Караделов (на снимката вляво) от Варна, който всъщност е основоположникът на спортния риболов у нас и пръв със званието „майстор на спорта”. Дългогодишен състезател и треньор на националния отбор, многократен републикански шампион, Караделов обучава стотици състезатели. Самият той разработва такъми и модерни за онези времена техники. Прочутите му чепаретата за сафрид и чернокоп се ползват и до днес от варненските риболовци, осем години след смъртта на този забележителен човек.

Но да се върнем на язовир „Цонево”. След първия ден на отборната надпревара шампион става отборът на Италия, следван от България, Австрия, Чехословакия, Великобритания и др. Ето и активът на италианците: Гастоне Франчи – 11 876 т., Фаусто Пасинети – 14 170 т., Енцо Каваня – 10 118 т., Дино Баси – 11 183 т., Фиоренцо Фанчини – 7349 т. Общо съставът има 7 наказателни точки.

Как се представят нашите? Най-голям актив има Методи Бенов – 11 873 т., следван от Димитър Чалъмов – 11 266 т., Божидар Тодоров – 10 585 т., Георги Караделов – 9803 т., Димитър Атанасов – 3158 т. Отборно наказателните ни точки са 20, срещу 27 на бронзовите медалисти от Австрия. Първите ни четирима се класират в челната петица на секторите си и добиват право да участват в неделното състезание за индивидуално класиране.

Това състезание между 25-те най-добри риболовци продължава само час и половина според тогавашния регламент. Победител става италианецът Дино Баси (на снимката), който за 90 минути улавя 384 уклея. Това прави средно на 14 секунди по една рибка. „А имаше моменти, когато целият този период продължаваше 7-8 секунди. В подобен цикъл влиза подсигуряване на стръв, хвърляне на подхранка във водата, замятане на въдицата, засичане на рибата, изваждане и поставяне в специална за случая торба”, долага от мястото на събитието списание „Лов и риболов”.

Автомеханикът от италианския град Болоня Дино Баси печели титлата с улов от 7.885 кг уклей и 8269 т., следван от британеца Айвън Маркс – 7985 т. и другия италианец Фаусто Пасинети – 7723 т. Класирането на българските състазатели е следното: 9. Георги Караделов – 7494 т., 11. Димитър Чалъмов – 7207 т., 17 Божидар Тодоров – 6243 т., 22. Методи Бенов – 5185 т. Купите и наградите на победителите в отборното и индивидуалното класиране са връчени същата вечер в комплекса „Ален мак”.

Класирането на българския тим (на снимката) се отчита като отлично, тъй като дотогава нашите дори не са попадали в десетката. „Бяха поставени рекорди. Най-голям беше броят на участниците – 90 от 18 държави. Беше уловена най-много риба – над 25 000 броя с тегло близо 800 кг. Именно в този шампионат големи сполуки завоюва социалистическият спорт – България, Чехословакия, Унгария, Полша и Югославия намериха място в първата десетка. Обективно погледнато, в борбата за първото място италианците нямаха конкуренция. И още нещо: френските въдичари спортисти за пръв път на световно първенство не се класираха в челото”, обобщава „Лов и риболов”.

Пред изданието световният шампион Дино Баси заявява: „Шампионатът беше голямо удоволствие. Богатият на риба водоем създаде предпоставки за истинска спортна надпревара. Отлично впечатление ми направи хубавата организация, както и сърдечността към мен и сънародниците ми от страна на гостоприемните домакини”.

Отлично е българското представяне и в риболовната техника (кастинг), където състезанията се провеждат в новооткрития националния спортен ловно-рибарски комплекс „Звездица” на брега на Варненското езеро. В него участват състезатели от 15 страни. На „муха скиш” при мъжете световен шампион става нашият Йордан Захариев след бараж срещу още 12 състезатели. До този шампионат той има 13 медала от световни първенства, от тях 3 златни, и трофейната му витрина вече се увеличава.

 

На „тежест далечина 7.5 г” красивата българска състезателка Росица Златанова печели златото. Тя става първа и в дамския петобой, където отборно България (Росица Златанова, Дора Димова) завършва на второ място след представителките на ФРГ. В отборното класиране при мъжкия петобой нашите също са втори, изпреварени само от западногерманците. Съставът ни е от Михаил Ценов, Чавдар Христов, Йордан Захариев и Красимир Недков. Росица Златанова триумфира като победителка и в дисциплината „мулти далечина 18 г алумин двуръчно”. Общият актив на българските състезатели е три златни, три сребърни и два бронзови медала.

Росица Златанова, която и до днес участва в организацията на детски риболовни училища и издава учебници по риболов за подрастващи, дотогава има сребърни и бронзови медали от европейски първенства, а впоследствие ще стане една от най-елитните състезателки по кастинг в цял свят. Преди това световно тя печели турнира „Дружба” в Полша, но сега подобрява още повече постиженията си. Показателно е, че още тогава през 1976 г. спортната преса у нас поставя Росица Златанова до най-известните ни състезателки в другите индивидуални спортове – гимнастичката Мария Гигова и лекоатлетките Йорданка Благоева, Светла Златева и Иванка Христова.

Световното първенство е предшествано от конгреса на ЦИПС (Международната конфедерация по спортен риболов) в хотел „Интернационал” в Златни пясъци. За президент е преизбран италианецът д-р Елиодоро Чиконяни, а негов заместник е ген. Христо Русков, който е и издигналият се най-високо българин в тази структура.

 

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor