|

Проведе се първото състезание по Троут Ареа (репортаж, галерия и класиране)

На 19 и 20 март в Стара Загора се проведе историческото първо състезание, организирано от БФРС, в новата дисциплина Троут Ареа – скоростен спинингов риболов на пъстърва в затворен водоем. Стартовият кръг от републиканското първенство се състоя на „Арена Фиш24“ в комплекс „Загорка“, а участие взеха 6 отбора с общо 24 състезатели. Всички те показаха много високо майсторство и уловиха общо 1186 пъстърви за двата състезателни дни.

Въпросната дисциплина е италиански патент и беше въведена от световната федерация по спортен риболов ФИПС през миналата година, след като се оказа, че към нея има значителен интерес. По регламент състезателите спинингисти ловят само на ограничен вид изкуствени примамки. Позволени са единствено клатещите и въртящите блесни, както и воблерите. Забранено е да се лови със силикони, както и използването на ароматизатори. Куките са само единични без контри.

В секторите се играе на директни мачове между състезателите по схемата „всеки срещу всеки“, като един мач е 30 минути. За победа се дават 3 точки, за равенство с уловени риби – 2 точки, а за равенство без уловени риби – 1 точка. Индивидуалното класиране се прави по броя на спечелените точки в директните мачове, а отборното – съобразно заетите места от всички състезатели от даден отбор в четирите сектора.

На „Арена Фиш24“ участваха общо шест отбора – Митерсон, Мосела, МФ Такъл, Риболовен свят, Фишинг Зоун и домакините от Фиш24. Самият водоем представлява кръгъл басейн, строен преди четири десетилетия за световното първенство по корабомоделизъм в Стара Загора. След това обаче съоръжението изпадна в безстопанственост, преди СКР „Стара Загора“ да го вземе за стопанисване и да го превърне в обект за Троут Ареа.

Специално за турнира в басейна бяха пуснати 948 пъстърви. Всеки състезател проведе по пет мача срещу останалите си конкуренти в сектора. В най-резултатния двубой на турнира Николай Раев от Митерсон победи Любомир Проданов от Фишинг Зоун с 33:32, като двамата хванаха за половин час общо 65 риби. За скоростното ловене се изискваха бързи и чевръсти действия. Поради това всички състезатели използваха за откачане на пъстървите уреда „рилийзър“ – кука с дръжка, чрез която примамката се откача много по-бързо и рибата се травмира по-малко.

Първото място в индивидуалното класиране се реши след драматична надпревара между Петър Лаков от Фишинг Зоун и Петко Иванов от Фиш24. Двамата завършиха с равен брой спечелени точки, както и с равен брой победи. Наложи се вкарването в сила на третия показател – повече уловени риби. Със 72 срещу 66 пъстърви Лаков спечели първото място. Трети индивидуално се нареди Калоян Якимов от МФ Такъл. Отборни победители станаха Фишинг Зоун, техните състезатели уловиха общо 244 пъстърви. Второто място остана за МФ Такъл, а третото за Фиш24.

Вторият кръг от националния шампионат ще се проведе на 26 и 27 март, отново на „Арена Фиш24“, а третият – на 9 и 10 април. След края на първенството ще бъде излъчен и националният отбор на България, който да представя страната ни на световното първенство по Троут Ареа в Румъния.

Протокол за крайно класиране – отборно и индивидуално

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor