|

Откри се Световното първенство по риболов в Девин

Президентът на световната федерация по спортен риболов (ФИПС) проф. Уго Клаудио Матеоли откри 20-то Световно първенство по риболов на хищници, на което домакин е Девин. Официалната церемония се състоя на 11 май на централния площад „Игор Юруков“ в родопския град, а състезанията са на 11 и 12 май.

Проф. Уго Клаудио Матеоли приветства всички участници в първенството, като им пожела успех. Специално внимание отдели на отборите на Украйна, които взимат участие в шампионата въпреки водената война в тяхната родина и на представителите на Монголия, които са пътували близо 36 часа, за да се включат в първенството. Президентът на световната федерация по спортен риболов поздрави и домакините от Българската федерация по спортен риболов, както и Община Девин, в която се оказва че гостува за 7 – ми път.

В Световното първенство по риболов на хищници, което ще се проведе тази събота и неделя по поречието на река Въча, участие ще вземат общо 17 национални отбора: Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Италия, Латвия, Молдова, Северна Македония, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Украйна, Монголия и домакините от България.

Участниците бяха поздравени и от заместник-министърът на земеделието Георги Събев. „За мен е чест и привилегия да бъда днес, тук сред вас. Изключително се радвам, че България и конкретно град Девин за втори път домакинства на Световно първенство по улов на хищни риби. Това е признание за града, това е признание и за България. Това разбира се е признание и за Българската федерация по риболовни спортове , която успява да създадат и поддържат доброто име  на България“, обърна се към участниците и домакините на риболовното състезание зам.-министър Събев.

Той подчерта и огромната роля на риболовците и ловците, за опазване на биологичното разнообразие, като даде за пример, че и за това събитие е предвидено зарибяване с близо един тон риба.

Кметът на Девин Здравко Иванов също пожела наслука и положителни емоции на участниците.

Между официалните гости бяха още Барбара Дуранте – генерален секретар на Световната федерация по риболовни спортове, доц. д-р.  Ваня Стаматова- изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури, инж. Васил Василев – председател на Националното ловно-рибарско сдружение-Съюз на ловците и риболовците в България, Георги Стефанов – председател на Българската федерация по риболовни спортове , зам.- областния управител на Смолян Христо Станчев и Георги Кисьов – главен секретар на Областна администрация.

Поздравителен адрес бе изпратен от Весела Лечева – министър на младежта и спорта.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor