|

Нашите тренират на световното в Нови Сад

Българският национален отбор по спортен риболов на плувка вече тренира на канала в Нови Сад, където в събота и неделя (7 и 8 септември) ще се проведе 66-ото Световното първенство за нации. Страната ни ще бъде представяна от следните състезатели: републиканския шампион Димитър Димитров, Славчо Петров, Аркади Райчин, Мирослав Димитров, Христо Лесев и Симон Симонян. Зад тях ще има и екип от консултанти начело с двамата ни капитани Калин Запрянов и Георги Георгиев.

Първите две тренировки в понеделник и вторник преминаха по различен начин. В първия ден състезателите ни се паднаха в бокс в сектор С, където е вървял риболов на скимърси и бабушки. Най-добре се е представил Мирослав Димитров, уловил 7.300 кг. на щека от 13 метра. Ден по-късно българският тим е изтеглил жребий да тренира в началото на сектор В, където вероятно ще бъдат и най-слабите резултати. Причината е, че в тази зона „ври” от малки канални сомчета (5-8-10 грама), които почти не оставят някоя по-добра риба да атакува стръвта. Уловът е бил между 1.5 и 3.5 кг на състезател. На късо са излизали бабушки, малки скимърси и редки костури. Аркади Райчин е успял да извади и един блек бас.

Капитанът на нашите Калин Запрянов съобщи специално за BFRS.BG от базата на отбора ни в Нови Сад: „В по-хубавите сектори се ловят бабушки в два масови размера от 20-30 грама и 60-70 грама, и скимърси между 20-30 и 100-120 грама. Бонуси няма, поне не видяхме някой да извади нещо по-едро. На повечето места, особено към вливането в Дунав, каналът ври от съвсем дребни сомчета, които не оставят линията да пропадне. При тях обаче скоростният риболов е много труден, тъй като са бодливи до кръв и се откачат много по-трудно в сравнение с уклея. В канала е пълно и с хищници, основно распери до около 2 кг, те гонят шумно дребосъка навсякъде. Надявам се да съставим тактика, която ще ни помогне за добро класиране.”

Калин добави, че ловящите наблизо състезатели от Англия също са се видели в чудо от сомчетата, и са обмисляли каква тактика да предприемат. Според него най-малко в два от секторите риболовът ще бъде много труден.

В официалната програма на първенството организаторите пишат, че дълбочините в канала достигат между 5 и 8 метра, но според Калин Запрянов той е доста по-плитък. „Причината е в силно заниженото ниво на река Дунав, където се влива водата. С щеката се лови на около 2.5 метра, а на мач – до 3.5 метра дълбочина”, разясни той. В добавка и времето е претърпяло рязка промяна – от 35 градуса в понеделник температурите са спаднали до 20 градуса.

На световното първенство ще участват общо 32 отбора, сред които всички световни сили – Англия, Италия, Франция, Белгия, Унгария, Холандия и др. Припомняме, че съвсем наскоро на световното клубно първенство в Хърватия нашите представители от СКР „Стара Загора” спечелиха бронзовите медали, което е и най-престижното ни представяне в плувката заедно със среброто от 1976 г. на българския тим на язовир „Цонево” и третото място индивидуално на Румен Витков – Монтанеца през 2009 г. в Испания.

БФРС желае успех на състезателите, които ще представят България на шампионата в Нови Сад!

 

 

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor