|

Излъчени са първите шампиони в скоростния улов на пъстърва

Първото първенство на България по Trout Area (скоростен риболов на пъстърва в затворен водоем) вече излъчи своите шампиони след трите проведени кръга. 24 състезатели от общо шест клуба си оспорваха историческите две първи титли в отборното и индивидуалното класиране на водоема Arena Fish 24 в комплекс „Загорка“ в Стара Загора. Шампиони на България при клубовете станаха „Фишинг Зоун“, следвани от „МФ Такъл“ и „Фиш 24 – Стара Загора“. Индивидуален първенец е Петко Иванов от „Фиш 24 – Стара Загора“, следван от Петър Лаков от „Фишинг Зоун“ и Стефан Йорданов от „МФ Такъл“. Люси Дремалов от „Фишинг Зоун“ и 16-годишният Кристиян Близнашки от „Митерсон Троут“ допълват челната петица от състезателите, които ще съставят националния отбор на България за световното първенство в Румъния.

Въпросната дисциплина Trout Area беше въведена миналата година от ФИПС. Тя е италиански патент и се състои в бързо ловене на пъстърва с изкуствени примамки, а миналия ноември БФРС също разкри своя секция. Състезанията се провеждат в малки водоеми, при голяма гъстота на рибата. За целта у нас най-подходящ се оказа старозагорският водоем Arena Fish 24. Съоръжението представлява кръгъл басейн с диаметър около 40 метра, строен в началото на 80-те години за световното първенство по корабомоделизъм. Той пустееше дълго време, преди старозагорци да го превърнат в място за риболов на американска пъстърва през студения сезон. По регламент се лови само на ограничен кръг изкуствени примамки – клатушки, въртящи блесни и воблери. Лови по системата „всеки срещу всеки“, с директни мачове между състезателите във всеки сектор. За победа във всеки мач се дават по 3 точки, за равен с уловени риби – по 2, а за равен с нула риби – една точка.

За шампионата състезателите трябваше да използват т.нар. „рилийъзър“ – специална кука, с която примамката се откача от рибата, без да се налага състезателят да докосва пъстървата с ръце. За трите кръга се уловиха общо 5271 американки. Шампионът Петко Иванов спечели титлата с отлична игра, без да допусне грешка в нито едно от състезанията. Отборните първенци „Фишинг Зоун“ бяха отлично подготвени тактически от капитана си Петър Лаков и заслужено триумфираха като победители. Що се отнася до „МФ Такъл“, в третия кръг те нямаха равни и спечелиха шест от общо осем възможни секторни победи. Във втория манш в неделя те имаха четири първи места – изключително рядко постижение.

В шампионата участваха значителен брой състезатели във възраст около и под 21 години. Това не е изненада, тъй като спининговият риболов на пъстърва по данни на световната федерация ФИПС е много динамично развиваща се дисциплина точно сред младото поколение. Неколцина от младежите дори влязоха в топ 10 за сезона, а десетокласникът Кристиян Близнашки влезе и в националния отбор.

Крайни класирания – отборно и индивидуално:

Крайно индивидуално класиране – 2022

Крайно отборно класиране – 2020

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor