|

„Фишинг Зоун” грабна златото в спининга

Отборът на „Фишинг Зоун” обра шампионските титли в националния шампионат по спинингов риболов. Дисциплината, официално известна като „Улов на хищна риба от брега с изкуствени примамки”, се явява и най-успешната за България тази година, след като националният ни състав стана световен шампион отборно и индивидуално на мондиала в Девин, а впоследствие състезателите ни грабнаха златото и среброто на турнира за Купата на Средиземноморието и Дунав в Сараево.

В проведения на река Въча трети кръг от първенството „Фишинг Зоун” показа, че наистина е най-подготвеният измежду 13-те отбора, които участваха в първенството. Победител в кръга стана техният спинингист Любомир Проданов – 17-годишен обещаващ талант с отлични заложби. Юношата от Рударци спечели секторни победи и през двата състезателни дни, като успя да изпревари и най-титулования ни спинингист Георги Гетов. Трети се класира друг от младежите, 19-годишният Боян Ярков.

В крайното класиране шампиони с 21 точки разлика станаха състезателите на „Фишинг Зоун”, които по-рано тази година триумфираха с титлата и в другата пъстървова дисциплина „Троут Ареа”. Втори завърши тимът на „Михалково”, а трети са старозагорците от „Фиш 24”. Специални овации имаше и за момчетата от ЛРД „Девин” – отбор, който беше съставен от юноши до 16 г. от пъстървовата ни столица Девин, които се съревноваваха наравно с големите.

За „Фишинг Зоун” това бе втора поредна титла в спининга. Сега отборът спечели 10 от общо 24 възможни секторни победи, което е наистина отлично постижение. Шампион индивидуално за трети път стана капитанът на „Фишинг Зоун” Петър Лаков, следван от съотборника си Люси Дремалов и Евгений Бон от „Михалково”.

По всеобщо мнение националният шампионат на България при спинингистите става по-силен с всяка изминала година, за което свидетелстват и резултатите на българските състезатели при международните им участия. Освен това в дисциплината расте солидна подрастваща генерация, която вече претендира и места в националния отбор на България. Над 30% от състезателите са на възраст под 25 години. Осем от тях са тийнейджъри, двама от които – Боян Ярков и Кристиян Близнашки се класираха в топ 10. Място там щеше да заслужи и Любомир Проданов, но заради дисквалификация в първия кръг юношата зае 11-то място.

През септември на спинингистите им предстои традиционният „Мач на звездите”, който противопоставя първите 15 в класирането. След това ще бъде определен разширеният състав на националния отбор на България, който ще се подготвя за световното първенство в Босна и Херцеговина през 2024 г.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor