|

Детски риболовен празник в столицата на пъстървите Девин

Веригата от състезания по спортен риболов за деца и юноши, организирана от БФРС във връзка с детския празник 1 юни, продължи в град Девин – столицата на пъстървите в България. 19 обещаващи таланти от града, на възраст до 15 години, взеха участие в турнира по спинингов риболов на пъстърва, който се проведе на река Въча до село Михалково.

Организатори бяха БФРС, община Девин и клубовете по спортен риболов „Девин“ и „Михалково“. Малките спинингисти показаха изумителна подготовка в дъждовния неделен ден на 12 юни, като уловиха общо 132 пъстърви. Нямаше нито един състезател без уловена риба, а немалко от участниците преминаха границата от десет пъстърви. Всички ловиха с кепчета и пускаха обратно във водата хванатите риби. Шампион на турнира стана Тодор Вълчинов, следван от втория Панайот Панайотов и третия Калоян Асенов. Главният съдия Станил Йотов се видя в чудо, когато трябваше да отсъди кой е втори и кой трети в класирането, тъй като Панайот и Калоян вървяха с абсолютно равен точков актив, еднакъв улов от по 13 пъстърви и равно съотношение в улова през отделните рундове. Наложи се консултация с правилника на световната федерация ФИПС, за да се стигне до параграфа за определяне на вицешампиона на турнира.

За победителите имаше купи и медали, отделно организаторите се бяха постарали да подсигурят голям награден фонд за всички участници – фланелки, грамоти, блесни, силикони и други такъми. Победителите бяха наградени от кмета на Девин Здравко Иванов. „Очевидно не си губите времето по реката в Девин, защото всеки ден виждам повечето от вас с въдици там. Радвам се, че сте възприели принципа на риболов „хвани и пусни“, и гледате на пъстървата като на ваш съперник в състезанието. Пожелавам ви успехи в риболова и занапред, а ние ще се постараем да организираме още такива състезания за вас“, заяви г-н Иванов. Следващият турнир за подрастващи ще бъде на 9 юли, на река Девинска в град Девин.

В града тази година се наблюдава бум на спининговия риболов на пъстърва с изкуствени примамки при подрастващите. Причината е, че речният участък в рамките на Девин влезе в режим „хвани и пусни“, а реката се зарибява регулярно с балканска пъстърва. Усилията, хвърлени от Ловно-рибарско дружество „Девин“ и Клуб по спортен риболов „Девин“ вече дават отлични резултати при подрастващите, голяма част от които вече са възприели риболова като свое хоби.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor