|

България завърши пета на световното по пъстървов спининг

Националният отбор на България се класира на пето място на 19-ото световно първенство по риболов на пъстърва със спининг, което се проведе през последния уикенд в Италия. На река Биферно до град Кампобасо участваха общо 14 нации в дисциплината, която официално се води „Улов на хищна риба с изкуствени примамки”. Българите се пребориха за място в петицата, а в индивидуалното класиране Георги Гетов също завърши пети. Световни шампиони станаха италианците, следвани от Словакия и Полша. Пред нашите се класираха и румънците, а след България останаха традиционно силни отбори като Чехия и Хърватия.

Италианските домакини изненадаха участниците с рязко повишаване на нивото на водата за официалната тренировка в петък и двата състезателни дни в събота и неделя. Обяснението беше, че на 50 км по-нагоре срещу течението има язовир, който изпуска вода заради снеготопенето. Така цялото предварително разузнаване и оглед на реката отиде по дяволите, и се наложи да се мисли нова тактика. Тя се състоеше в използване на по-тежки блесни и воблери с дълбоко газене, тъй като пъстървите атакуваха предимно долу. Силиконът, за разлика от друг път, сега работеше по-слабо, и то не в ръцете на всички отбори. Към тях най-добре се приспособиха италианците, което им помогна да спечелят и световната титла.

Българският състав даде каквото можа, но активът стигна само за пето място, на 7 точки от челната тройка. През първия състезателен ден Тодор Костадинов завърши втори в сектора след много силна игра, Георги Гетов стана трети, Петър Лаков – осми, а Стефан Йорданов – единадесети. Във втория манш в неделя класирането по сектори на нашите имаше следния вид: Гетов – 2, Лаков – 5, Костадинов – 7, Йорданов – 9.

Освен че спечелиха отборната световна титла, италианците заеха и първите три места в индивидуалното класиране. Там пръв стана Бруномариано Спино, следван от Лука Бенедети и Валентино Видраш. Четвъртото място бе за словака Лукаш Холи, а петото – за Георги Гетов. И петимата бяха качени на подиума за награждаване. С това класиране Гетов най-вероятно ще се изкачи на второ място в световната ранглиста на ФИПС.

В края на май пъстърваджиите имат ново предизвикателство, този път в дисциплината по улов на планинската красавица с жива стръв. Националният ни отбор заминава за световното първенство близо до френския град Лион.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor