|

2170 пъстърви в ALL STARS GAME 2020!

Сезонът в пъстървовите дисциплини приключи по възможно най-зрелищния начин. Секциите по улов на петнистата красавица на спининг и с жива стръв организираха два финални турнира – ALL STARS GAME – МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ 2020. При спинингистите участваха 12-те най-добри от редовния сезон, които играха за класиране в националния отбор за световното първенство през 2021 г. в Португалия. „Стръварите“ изнесоха люта битка за трите почетни плакета.

И двата МАЧА НА ЗВЕЗДИТЕ се проведоха на река Въча в Михалково. Спинингистите се състезаваха на 12 и 13 септември. При тях имаше новост в регламента – след трите манша от по 180 минути всеки, беше предвидено и състезание по кастинг. Всеки от 12-те ни топ състезатели стартира МАЧА НА ЗВЕЗДИТЕ с актива си от редовния сезон.

Смело може да се каже, че това беше най-атрактивното състезание по пъстървов спининг, провеждано някога в България. Стандартите на ловене бяха дори над тези от световните първенства в дисциплината на международната централа ФИПС по улов с изкуствени примамки. За 540 минути риболов се хванаха 1111 пъстърви. Това означава, че всяка минута са вадени по 2 риби.

Стистиката отчете още смайващи факти. Така например в първия манш Димитър Терзиев от Асеновград имаше уловени 50 риби, а Тодор Костадинов от Михалково – 49. Във втория манш с 49 пъстърви завърши и първенецът от редовния сезон Петър Лаков.

По регламент всеки манш беше разделен на четири рунда от по 45 минути, всеки от които с отделно класиране и поредност за избор на боксове. В отделните маншове се ловеше само на две от общо трите вида примамки – силикон, блесна и воблер. Това направи спининговия ALL STARS GAME – МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ 2020 още по-атрактивно състезание. Нито един от участници не записа „нула“ в 45-минутните рундове, което говори за високото майсторство на всички участници.

В неделя следобед се проведе и състезанието по кастинг. Участниците трябваше да замятат от 15 и 30 метра дистанция с различни по грамаж примамки. Мишената беше разделена на зони от по 10, 5 и 2 точки. А за да е по-трудно, организаторите избраха място, върху което стърчеше клон от дърво. В точните замятания най-добре се представи многократният шампион Георги Гетов, който заработи общо 60 точки. В крайна сметка за националния отбор, който ще представя страната ни на световното първенство в Португалия догодина, се класираха наистина най-заслужилите и най-добрите. Пръв с актива си от редовния сезон и ALL STARS GAME – МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ 2020 на върха стъпи Тодор Костадинов от „Михалково“. През редовния сезон той вървеше чак на осмо място, но успя да навакса със силно представяне във финала в МАЧА НА ЗВЕЗДИТЕ. След него е съотборникът му Георги Гетов. За отбелязване е фактът, че в световната ранглиста на спинингистите, участвали в световните първенства на ФИПС през последните пет години, Гетов заема шестата позизия, а Костадинов е осми. Третото място в турнира зае Димитър Терзиев от MF Spinning Team, който направи страхотно представяне с три секторни победи през целия шампионат. На четвърто се класира шампионът от редовния сезон и от миналата година Петър Лаков от „Родопа 2002“, а петата позиция остана за Евгений Бон от „Михалково“. Това са петимата, които ще ловят с екипа на България на река Веш в португалския град Аркош де Валдевеш в началото на май 2021 г.

Останалите под тях в класирането също се представиха много силно, но не им достигнаха по няколко риби, за да влязат в петицата. За отбелязване е и фактът, че на осмо и девето място се класираха тийнейджърите Боян Ярков и Коко Якимов, което показва, че от юношите идват обещаващи таланти, на които след време ще може да се разчита.

И така – след 1111 уловени риби от спинингистите само в плейофа, на 19 и 20 септември дойде ред на състезателите по риболов на пъстърва с естествена стръв. В техния ALL STARS GAME 2020 участваха най-добрите от българския топ 10. „Такова чудо не бях виждал!“, заяви след турнира главният съдия Бат Стан, който отчете републикански рекорд по най-много хванати пъстърви. Впрочем „стръварите“ ловиха само в събота – 180 минути сутринта, и още толкова следобяд. За 360 минути състезателите уловиха общо 1059 пъстърви, което означава, че в сектора са се хващали средно по 3 риби в минута. Това е по-силен резултат от този на проведеното на същото трасе световно първенство в тази дисциплина през 2019 г.

Пръв с 3 наказателни точки и 128 пъстърви стана асеновградчанинът Васил Шигарминов от MF Tackle, следван от Евгений Бон от „Михалково“ с рекордните за турнира 146 риби, но и 4 наказателни точки. Третото място зае Виктор Банкатев от ЛРД „Девин“ – 118 пъстърви и 7 наказателни точки. Четвърти се класира Георги Гетов от „Михалково“ (121 риби, 11 точки), а пети – Христо Пейков от ЛРД „Девин“ (105 риби, 11 точки). Националният отбор на България ще участва на световното първенство във френското градче Пон-дьо-Шерю в края на май следващата година.

Като се удари чертата, балансът при пъстърваджиите показва следното: за осем състезания през този сезон в двете дисциплини са били уловени общо 6446 пъстърви! Това е наистина страхотно постижение, което дава надежди за международното ни представяне през следващата 2021 г. Да не забравяме и това, че България е домакин на спининговия мондиал през 2022 г., който по всяка вероятност ще се състои на река Въча при Михалково.

Пъстърваджиите и ръководителите на двете секции Георги Гетов и Борис Бояджиев заслужават само овации, тъй като успяха да се организират най-бързо измежду всички дисциплини в БФРС в условията на пандемията. Капитаните на отборите показаха желязна организация, и използваха отлично времето, за да проведат осемте турнира, в това число и международния MIHALKOVO TROUT CUP 2020 в началото на септември. За догодина плановете са календарът да бъде също толкова богат да състезания.

УЛОВ НА ХИЩНА РИБА ОТ БРЕГА

ALL STARS GAME – МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ 2020

 1. ТОДОР КОСТАДИНОВ 19 Н.Т. 194 РИБИ
 2. ГЕОРГИ ГЕТОВ               19 Н.Т.      172 РИБИ
 3. ДИМИТЪР ТЕРЗИЕВ    20 Н.Т.      192 РИБИ
 4. ПЕТЪР ЛАКОВ 28 Н.Т.      218 РИБИ
 5. ЕВГЕНИЙ БОН 28.5 Н.Т.   170 РИБИ
 6. ИВАН МИХАЙЛОВ 31.5 Н.Т.   160 РИБИ
 7. ВАСИЛ ШИГАРМИНОВ 33 Н.Т. 166 РИБИ
 8. БОЯН ЯРКОВ 37.5 Н.Т.   146 РИБИ
 9. КОКО ЯКИМОВ 42.5 Н.Т.   147 РИБИ
 10. СТ. ЙОРДАНОВ 43 Н.Т.      153 РИБИ
 11. ЕМИН ГУНЕ 44 Н.Т.      149 РИБИ
 12. Т.ПАСКАЛЕВ 44 Н.Т.      148 РИБИ

(Заб. В актива на състезателите са калкулирани уловените пъстърви от редовния сезон, плюс наказателните точки от класирането в него – първият плюс една, вторият плюс две и т.н.)

УЛОВ НА ПЪСТЪРВА С ЕСТЕСТВЕНА СТРЪВ

ALL STARS GAME – МАЧЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ 2020

 1. ВАСИЛ ШИГАРМИНОВ 3 Н.Т. 128 РИБИ
 2. ЕВГЕНИЙ БОН 4 Н.Т.       146 РИБИ
 3. ВИКТОР БАНКАТЕВ 7 Н.Т.       118 РИБИ
 4. ГЕОРГИ ГЕТОВ 11 Н.Т.      121 РИБИ
 5. ХРИСТО ПЕЙКОВ 11 Н.Т.      105 РИБИ
 6. ЕМИЛ ПЕТРУНОВ 12 Н.Т.      97 РИБИ
 7. Л. БОЯДЖИЕВ 13 Н.Т.      98 РИБИ
 8. ПЛАМЕН БОЙКОВ 13 Н.Т.      90 РИБИ
 9. ЕМИН ГУНЕ 18 Н.Т.      83 РИБИ
 10. Б. ГЕОРГИЕВ 18 Н.Т.      76 РИБИ

(Заб. Калкулиран е само активът от турнира)

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor