|

Украйна взе световната титла по шаран

Националният отбор на Украйна стана световен шампион по риболов на шаран на завършилото в Белград първенство. Турнирът на езерото Ада Циганлия мина по твърде разочароващ за състезателите начин, тъй като шараните бяха съвсем редки. Цели единадесет отбора завършиха без нито една риба. Други осем, сред които и този на България, успяха да излязат от капото едва с по един шаран.

Състезанието стартира с над 15-килограмов шаран, уловен от едната от украинските двойки, което въодушеви останалите отбори. След това обаче настъпи затишие. Цели три дни десетки състезатели напразно чакаха сигнал за кълване. От трите български двойки само Ивелин Глушков и Иван Николов имаха шанса да преборят 4.7-килограмов екземпляр, който им отреди 16 място в индивидуалното подреждане. В него шампиони станаха двойката от Литва Далвидас и Римантас, в чийто сектор се завъртя повече риба и литовците успяха да извадят общо 13 шарана. Отборно втори след Украйна завършиха представителите на Хърватия, трети са англичаните. В индивидуалното класиране след литовците са украинските състезатели Кишчук и Григорашенко, а трети завършиха представители на Англия Харингтън и Питчър.

И ако слабото кълване все пак е част от играта, по отношение на самата организация се чуха много критики. Така например в хода на състезанието имаше случаи на къпане и плуване в самите сектори от страна плажуващи туристи, както и преминаване на каяци. Това доведе до доста протести от страна на състезателите в социалните мрежи.

Следващото световно първенство в тази дисциплина ще се състои през февруари по време на световните риболовни игри в Южна Африка. България най-вероятно ще успее да организира свой национален отбор, който да отпътува за далечната страна. Разстоянието е около 8000 км, но нашите веднъж вече са участвали на световно първенство там.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor