|

Триумф на българските риболовци в Сараево

Българските състезатели по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки направиха голям фурор на турнира за Купата на Средиземноморието и Дунав, който се проведе през уикенда в Сараево. На река Железница състезателите от „Фиш 24” (Стара Загора) спечелиха трофея в конкуренцията на общо 18 отбора. Второ място заеха майсторите от другия български тим „Фишинг Зоун”, а трети станаха хърватите от ХСРС.

„Беройците”, както е известен заралийският състав, показаха много силен риболов и капитанът им Петко Иванов вдигна купата с отборен улов от общо 154 извадени пъстърви. Българският фурор продължи и в индивидуалното класиране на турнира, където шампион стана 17-годишният Кристиан Близнашки от София. Възпитаникът на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костенец събра очите на публиката с изумително майсторство, като хвана 58 пъстърви. „Българите са световни шампиони в тази дисциплина и знаехме, че ще дойдат с най-добрите си състезатели. Но този юноша се оказа най-младият от всички участници въобще, и въпреки това успя да се класира на първо място”, заяви председателят на Федерацията по спортен риболов на Босна и Херцеговина г-н Джордже Клепич. Втори индивидуално стана друг българин – Люси Дремалов, а трети е босненецът Алмедин Омерходжич. В топ 10 влязоха още трима наши риболовци – Тодор Костадинов, Евгений Бон и Петър Лаков.

В турнира участваха общо 54 състезатели от Босна и Херцеговина, България, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Хърватия и Чехия.  Купата на Средиземноморието и Дунав е преходен трофей, учреден през 2022 г. от федерациите на страните от бивша Югославия. За българските състезатели по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки това е поредният голям успех тази година, след като през май на река Въча в Девин нашите национали станаха световни шампиони отборно, а титлата и второто място в индивидуалното класиране бяха спечелени от Тодор Костадинов и Люси Дремалов. По-рано през март пък националният отбор по улов на пъстърва с жива стръв зае трето място на световното първенство в Хърватия. Двама българи – Георги Гетов и Тодор Костадинов, вече са в топ 5 на световната ранглиста.

„Поздравявам всички наши състезатели с поредния им голям успех през този сезон. Смело можем да кажем, че от няколко години България се утвърди като една от елитните сили в състезателния риболов на пъстърва”, заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor