|

Триумф на България в Trout Union Cup 2018!

Българските спинингисти постигнаха триумфална победа в турнира по риболов на пъстърва с изкуствени примамки Trout Union Cup 2018, който се проведе на река Въча под Михалково. Общо 14 отбора от осем нации мериха сили в престижната надпревара, която – по всеобщо мнение – не отстъпва по класа на световните първенства в тази дисциплина.

Нашият тим България 1 зае първо място в отборното класиране, Георги Гетов спечели шампионската купа в индивидуалното, а съотборникът му Тодор Костадинов стана втори. Организаторите отчетоха много силен риболов за всички участници, с общо 2593 уловени пъстърви, средно по 47 бройки на състезател.

За първия ден от турнира Въча беше зарибена с 400 кг балканка, която само чакаше началния съдийски сигнал, за да почне да кълве. Рибите в четирите сектора бяха общо 2500, всяка от тях по 120-150 гр.

В събота най-труден се оказа риболовът в сектор А, където местата бяха и най-равностойни, само с едва няколко различни от общия профил на течението вирове. Победител там стана сърбинът Дарко Пертот, следван от нашите Тодор Костадинов от България 1 и Иван Котрабаков от международния тим.

В сектор В, където се улови най-много риба, след първия манш победител стана многократният ни шампион Георги Гетов, който улови общо 61 пъстърва. В сектор С хърватинът Марио Матиашич направи рядко срещана демонстрация, като за 45 минути извади 44 пъстърви. Там пръв обаче стана чехът Дан Коп, който заслужи похвали от организаторите за спортсменско поведение.

В същия сектор денят беше тъжен за румънския тим, тъй като Роберто де Бертоли улови една риба с контра на куката. Съгласно правилника последва незабавен червен картон и дисквалификация за целия турнир.

В сектор D първенецът беше от Украйна 2 – Юрий Коцуба с 51 риби, следван от нашите Любомир Бояджиев от България 2 и Николай Костадинов от България 1. Така след първия манш в събота България 1 оглави класирането с 9 точки аванс пред Чехия и Украйна 2.

За втория манш в неделя организаторите пуснаха още 250 кг пъстърва във водите на Въча. В сектор А отново победител стана Георги Гетов, който изнесе успешна битка с чеха Дан Коп, също секторен първенец от предния ден. В сектор В риболовът пак беше най-силен, а съдиите отчетоха общо 1144 уловени пъстърви за двата дни. В тази зона победител излезе хърватинът Матиашич, той извади рекордните за турнира 70 пъстърви за един манш. Второто място остана за младия румънец Паул Малутан, който завърши на равни точки с връстника си от Чехия Михал Белунек, но спечели позицията с 65-62 пъстърви.

В сектор С първото място беше спечелено от украинеца Олександър Ремешивский, следван от румънеца Раул Гроза и нашия Петър Лаков. В сектор D Тодор Костадинов взе победата по отличен начин.

Представянето на България 1 беше наистина фантастично, и нашите заслужиха първото място, пред съставите на Чехия и Хърватия. В индивидуалното класиране победител стана Георги Гетов, следван от Тодор Костадинов и чеха Дан Коп. Впрочем, тимът на Чехия заслужава аплодисменти, тъй като добре познатият Коп доведе на Въча трима младежи, които станаха втори отборно и със сигурност имат обещаващо бъдеще в дисциплината.

Резултатът на България 1 заслужава само овации. И четиримата състезатели на този състав влязоха в топ 10 на крайното индивидуално класиране на турнира – Георги Гетов първи, Тодор Костадинов втори, Петър Лаков девети, Николай Костадинов десети. От България 2 Любомир Бояджиев зае шесто място.

На закриването на турнира наградите на победителите бяха връчени от председателя на ЛРД „Девин” Здравко Иванов. Както всяка година, наградният фонд се измерваше в солидни суми в евро и скъпо риболовно оборудване. След края шефът на организационния комитет Марио Матиашич специално поздрави българската страна за „безупречната” по думите му организация на състезанието.

Последната проява на спинингистите за този сезон е в събота и неделя, 29 и 30 септември. На същото трасе ще се състои последният кръг от републиканското първенство в тази дисциплина, след който ще бъдат обявени и новите шампиони на България.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor