|

Спряха източването на „Жребчево” след намесата на БФРС

По-рано този месец председателят на БФРС Георги Михайлов проведе среща със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Федерацията ни подаде сигнали за източване на държавни язовири по време на размножителния период на рибата, замърсяване на водите, както и за водно-електрически централи, пресушаващи стотици метри речни корита.

МОСВ обеща да ги разгледа, и първите положителни резултати вече са налице. На язовир „Жребчево”, където изпускането на вода беше най-драстично, вече има наложена забрана за пускане на водно-електрическата централа. Мерки са взети и по отношение на изпускането на вода от язовир „Батак”. Това е само началото, останалите ни сигнали също се разглеждат в момента.

Ръководството на БФРС ще проведе още такива срещи с МОСВ и останалите ведомства, които имат пряко отношение към водоемите. Тези мерки бяха афиширани още в началото на април от председателя на БФРС Георги Михайлов (цялото изявление може да прочетете тук http://bfrs.bg/izyavlenie-na-georgi-mihailov-predsedatel-na-bfrs/). Федерацията ни е твърдо решена да отстоява правата на риболовците и защитата на водоемите в България. Радващо е, че дотук срещаме подкрепа от МОСВ, за която сме убедени, че ще продължи и занапред.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor