|

Сериозна подготовка за шампионата по спининг

С много сериозна подготовка стартира сезонът на БФРС при спинингистите. Националният шампионат по риболов на хищна риба (пъстърва) с изкуствени примамки стартира на 20 и 21 април, но „сърцата юнашки“ на състезателите не изтраяха и съревнованията за тях ще започнат още на 13 април.

На тази дата всички риболовци от републиканското първенство се събират на река Въча за подготвителен индивидуален турнир на неофициални начала, чрез който да влязат във форма за новия сезон. Повече от 30 колеги ще участват в пъстървовия маратон, който е и най-тежката откъм физическа издържливост дисциплина. В нея състезателите тичат по секторите, сменят непрекъснато примамки и боксове, и търсят активно пъстървите. Лови се с куки без контри, а пъстървите се вадят с кеп от водата и после се пускат обратно. Отчитат се на бройка, независимо от размера.

Отлична новина е, че тази година при спинингистите ще има още още повече юноши, които ще играят наравно с майсторската мъжка класа и ще попиват от уменията им. Лидер в това отношение е съставът на „Видракс“, който за новия сезон ще картотекира три момчета на възраст до 18 години, за които се разчита, че ще имат развитие. И тимът на ЛРД „Девин“ е съставен от състезатели между 18 и 23 години. В останалите отбори също ще има млади играчи, които ще се учат от опита на най-добрите ни състезатели като Георги Гетов, Тодор Костадинов, Петър Лаков и др.

Един от малките вече се изяви отлично и на международната сцена – това е Коко Якимов от „Видракс“, който наскоро завърши трети в приятелския турнир в Сърбия срещу състезателите от топ 10 на тяхното първенство. А има и други способни момчета, за които силното представяне в чужбина предстои.

Състезателният календар на спинингистите включва на първо време два бързи турнира през април и май, от които ще бъде излъчен националният отбор на България, като ще се вземат предвид и резултатите от предишния сезон. Съставът ще участва на световното първенство във Франция, което ще се проведе на река Сер до град Орияк на 1 и 2 юни. Очертава се отборът ни да бъде придружаван от солиден и грамотен екип от рънъри, а надеждите са за добро представяне. Вече е ангажирана база за българския тим, поддържат се контакти с френските домакини, а организацията по участието върви от месеци насам. Провежда се и разузнаване за условията, в които ще се лови, профилът на реката, видовете риба и нейните предпочитания.

Именно в спининга, който заедно с фидера и шарана е сред най-динамично развиващите се дисциплини в световния спортен риболов, България има своите международни успехи. Националният ни тим спечели два бронзови медала на световните първенства през 2008 и 2009 г., а Тодор Костадинов стана трети индивидуално преди няколко години. Световният шампионат там е изключително оспорван, а челната тройка всяка година е различна от предишната. Повечето ни конкуренти са професионалисти от Русия, Чехия, Словакия, Италия. Нашите момчета са считани за солиден състав на световните първенства, и – без съмнение – ще дадат всичко от себе си за достойно и силно представяне във Франция.

Всъщност спинингът е част от секцията на БФРС по пъстървови дисциплини, която включва още и риболовът на пъстърва с естествена стръв. В тази дисциплина България ще бъде домакин на световното клубно първенство тази година, което ще се проведе на река Въча в Девин през последния уикенд на септември. Очаква се участие на поне 15 отбора, а амбициите на България са да заеме поне второ място в класирането по нации след италианците. Пъстървовата секция е представена много добре и в ръководството на БФРС чрез ветерана Борис Бояджиев, вицепрезидент на централата ни, както и с многократния ни републикански шампион Георги Гетов като член на УС.

През този сезон с организацията на националния шампионат ще се ангажира и Тодор Костадинов. В първенството ще участват осем отбора, а състезанията ще се провеждат на традиционните трасета на реките Въча и Чая. Колегите ловят пъстървите с три вида примамки: блесни, воблери и силикони, като на силикон още навремето бяха едни от новаторите в световния пъстървов спининг след допускането на тези примамки в правилника от ФИПС. Сега амбициите са да бъде развита новата генерация от млади таланти, за да стане конкуренцията за място в националния отбор още по-голяма. Успех, колеги спинингисти!

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor