|

Рекорден брой отбори на световното по фидер в Пловдив!

България ще бъде организатор на най-голямото световно първенство, провеждано някога в историята на спортния риболов. Това стана ясно, след като техническият комитет на ФИПС потвърди, че на световния клубен шампионат по фидер, който ще се проведе на 30 и 31 май 2020 г. на гребния канал в Пловдив, всяка нация ще може да бъде представена с по два отбора.

Решението беше взето още в края на ноември на заседанието на техническия комитет в Рим, но се наложи около месец изчакване. Причината е, че при депозирането на българската кандидатура все още важеше старият правилник, при който всяка държава се представяше само от един клубен състав. Промяната завари БФРС в сложна ситуация, тъй като по предварителния разчет световното първенство трябваше да се проведе само на северния бряг на канала при очаквано участие на около 25 отбора. Последваха интензивни преговори между председателя на БФРС Георги Михайлов и ръководството на община Пловдив. Градът домакин откликна на молбата ни, и по-рано тази седмица БФРС получи разрешение да използва за световното първенство и половината от южния бряг на канала. Така организаторите от българска страна ще могат да приемат очакваните вече 45-50 отбора, което прави близо 250 състезатели. Подобен брой участници не е имало никога досега в историята на спортния риболов.

„Благодаря на цялото общинско ръководство на град Пловдив за това, че подходи с разбиране към нас. Убеден съм, че ще организираме шампионата на най-високо ниво. Натрупахме достатъчно опит в провеждането на големи състезания, и се надявам да се справим и с това предизвикателство”, заяви председателят на БФРС Георги Михайлов. Каналът в Пловдив вече беше домакин на световното първенство по риболов на плувка през 2016 г., където участваха 34 отбора и 170 състезатели. А през последната година страната ни беше домакин на световните първенства по риболов на лед и на пъстърва.

Президентът на ФИПС Клаудио Матеоли изрази пресоналната си благодарност към ръководството на БФРС за бързата реакция и положителното разрешаване на въпроса. „Интересът към спортния риболов на фидер е много голям, затова беше добре още от 2020 г. да допуснем всяка страна да участва с два отбора. Поздравявам г-н Михайлов, ръководството на федерацията ви и общината в град Пловдив, които успяха да се справят във възникналата ситуация. ФИПС много уважава България като дестинация, където в последните години се проведоха редица световни първенства в различните дисциплини, и то при безупречна организация. Лично аз имам и сантимент към гребния канал в Пловдив, където през 1994 г. се състоя първото световно първенство по спортен риболов за жени. Държа да поздравя всички наши български приятели с настъпващите празници, ще се радвам да се видим след пет месеца на световното първенство”, заяви Клаудио Матеоли в телефонен разговор с отговорника по комуникациите на БФРС Станил Йотов.

Сформиран е вече и организационният комитет за световното първенство по риболов на фидер. Негов председател ще бъде Георги Михайлов. В комитета влизат още кметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на НЛРС – СЛРБ инж. Васил Василев и изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor