|

Проф. Бисер Цолов разказва за курса за инструктори по спортен риболов

Наука ли е риболовът? Оказва се, че да. На 14 декември в Националната спортна академия (НСА) стартира първият в историята ни курс за инструктори по спортен риболов. Наличието на такива правоспособни специалисти е задължително условие при предстоящото подновяване на спортния лиценз на БФРС. Първи през обучението ще преминат членовете на УС на БФРС, председателите на секции и съдиите, както и представители на дружества от НЛРС – СЛРБ. Курсът се организира от Центъра за следдипломна квалификация в НСА, чийто ръководител е проф. Бисер Цолов. Пред BFRS.BG той даде повече разяснения за обучението.

  • Кое налага организирането на курса, проф. Цолов?
  • БФРС се обърна към нас да организираме тази подготовка на инструктори по спортен риболов, тъй като това е изискването на Наредба №1 на ММС от 4 февруари 2019 г. В България съществуват около 110 спортни федерации, а НСА провежда обучения в приблизително 70 вида спорт. Средно на година има по около 40 курса със 1100 курсисти. Досега не бяхме организирали курс по спортен риболов, но след разговорите с председателя на БФРС Георги Михайлов и главния секретар Валентин Симов решихме да се впуснем заедно в това първо по рода си начинание. Още повече, че очевидно става въпрос за една много добре организирана федерация. Според справката в БФРС членуват 43 клуба, а картотекираните състезатели във всички дисциплини са повече от 500. Доста от традиционните спортове у нас не могат да се похвалят с толкова клубове и състезатели. Като се има предвид и това, че в България има издадени над 250 000 билета за любителски риболов, става ясно, че това е една не само спортна, но и социално значима дейност.
  • Как ще премине самият курс?
  • Спортното знание е интегративно. Курсът е с хорариум от 225 часа и ще продължи три месеца и половина. Специалната подготовка, която касае спортния риболов, ще се води от специалисти от БФРС, тъй като академията не разполага с преподаватели в тази дисциплина. Останалите предмети, които ще се изучават, са анатомия, физиология, спортен мениджмънт, педагогика, психология, спортна медицина и основи на спортната тренировка. Те ще се водят от хабилитирани преподаватели от НСА. В края на курса ще бъде проведен изпит, и издържалите го ще получат удостоверения за правоспособност за инструктори по спортен риболов.
  • Еднократен ли ще бъде курсът?
  • Разбрали сме се с БФРС, че сега правим апробация. Намерението ни е тези курсове да се провеждат редовно, за да има повече инструктори в спортния риболов. Първите ми впечатления са, че срещу нас имаме сериозна федерация, която желае да си подготви кадрите както трябва. Самият факт, че в България редовно се провеждат световни първенства в отделните риболовни дисциплини, говори най-добре за това. С господата Михайлов и Симов се разбрахме много бързо. Работим добре и с ред други спортни федерации като тези по йога, карате, бокс, фитнес и културизъм… Впрочем останах приятно изненадан да видя сред курсистите и изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов, който реално е с ранг на заместник-министър. Убеден съм, че след провеждането на курса спортният риболов в България ще се развие още по-добре.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor