|

Председателят на БФРС Георги Михайлов пред „Нов живот”: Никой няма намерение да забранява риболова през 2020 и 2021 г.

Риболовци от цялата страна ни заляха с обаждания и притеснения във връзка с публикации в кърджалийски медии със заглавие „Забранява се риболовът през цялата 2020 и 2021 година”. Няма такова нещо, искам да ги успокоя, никой няма да забранява риболова. Става въпрос за заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури от 2019 г., с която се забранява извършването на риболов през 2019,  2020 и 2021 години в отделни рибностопански обекти и зони от тях. Това заяви за „Нов живот” председателят на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

В област Кърджали забрана за риболов през 2019, 2020 и 2021 г. има в язовир „Боровица” и бреговата ивица на яз. „Студен кладенец”, в границите на Защитена местност „Юмрук скала”.

По думите му мерките, предприети от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, са адекватни. Те са в посока запазване и възстановяването на рибните ресурси в тези водоеми и участъци от тях.

Той припомни, че до 31май е в сила забраната за улов за пролетно-лятно размножаващи се риби в рибностопанските обекти, намиращи се на надморска височина до 500 метра, а от 1 май до 15 юни – в рибностопанските обекти, намиращи се на надморска височина от 500 до 1500 метра. По време на забраната е разрешен любителският риболов в отделни водоеми, които са посочени в заповедта на министъра на земеделието, храните и горите.

Георги Михайлов призовава риболовците да  стриктно да се придържат към указанията на Националния оперативен щаб и въведените противоепидемични мерки със заповедите на министъра на здравеопазването за ограничаване разпространението на COVID-19, да не се струпват на едно место и да не се движат на групи, да спазват дистанцията от два метра между тях.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor