|

Петър Лаков и „Михалково” шампиони в спининга

На 31 август и 1 септември на река Чая до село Бачково се проведе третият и последен кръг от републиканското първенство по риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Шампионската титла в индивидуалното класиране при спинингистите стана притежание на Петър Лаков от „Родопа 2002” (Смолян), а отборното първо място беше спечелено от миналогодишните първенци от „Михалково”.

Преди турнира интригата беше много изострена, тъй като най-малко четирима състезатели имаха шанс за първото място в личното класиране, а лидерите „Михалково” и „Родопа 2002” вървяха само на две точки разлика. Самото състезание протече при доста скромен улов за участниците поради относително високата температура на водата. В тези условия балканската пъстърва беше съвсем апатична, и в отделните рундове (45 мин) се ловяха най-често единични бройки.

Но дори и в тези условия повечето от водещите ни състезатели успяваха да уловят поне по една риба за това време, а в някои случаи и по повече. Нямаше примамка, която да изпъкне над останалите, и кълването беше еднакво и на блесна, и на воблер, и на силикон.

Водачът във временното класиране Петър Лаков успя да запази първото място, което заемаше след първите два турнира на река Въча, при това само с примамки собствено производство. За 32-годишния Лаков това е първа индивидуална титла, след едно второ и две трети места в предишните сезони.

На второ и трето място завършиха най-успешните ни национални състезатели Тодор Костадинов и Георги Гетов от „Михалково” – съответно осми и шести в световната ранглиста на ФИПС. В отборната надпревара „Родопа 2002” зае втората позиция, а трети станаха състезателите от ЛРД „Сокол” – Асеновград. Предстои да бъде определен националният отбор, който ще представя България на световното първенство през 2020 г. То ще се проведе на река Веш в португалския град Аркош де Валдевеш.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor