|

Най-лудото световно първенство на лед се проведе в България

От Станил Йотов

През изминалата седмица (21 – 27 януари) България организира най-лудото и екстремно XVI световно първенство по риболов на лед, провеждано някога. Шампионатът се състоя в снежно бедствие, червен код и извънредно положение на язовир „Широка поляна” над Батак. Участваха 15 отбора, а шампионските титли в отборното и индивидуалното класиране станаха притежание на тима от Литва.

Отначало нищо не предвещаваше, че шампионатът ще бъде чак такъв ад. Първите отбори дойдоха да тренират още в средата на месеца, това бяха Украйна, Литва и Полша. Ловяха се основно костури – някои дребни, други над педя, както и по-редки, но едри бабушки. Ледът беше дебел и сигурен, макар и покрит с пет пръста киша и още педя сняг отгоре. За подготвени с екипировка и ботуши състезатели това не е проблем.

В понеделник се събраха всичките 15 отбора, които щяха да спорят за световната титла: Русия, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Швеция, Норвегия, Финландия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия, САЩ и България. За румънците това беше първо участие.

Във вторник на леда в друга зона едни тренираха, а други дори проведоха неофициален приятелски турнир, спечелен от Норвегия. В сряда и четвъртък първите две официални тренировки в зоната на състезанието преминаха отлично и без проблеми. Както се очакваше, риболовът на мормишка вървеше със стръв хирономус, а захранката беше от фуил – подаван чист или размесен с глина. На тренировките за три часа се ловяха между 2 и 4 кг риба, което обещаваше интересно състезание. Имаше и късания от едри риби, вероятно големи кленове или пъстърви.

Вечерта на 24 януари в читалищната зала на град Батак се проведе откриването на шампионата. Батачани изненадаха гостите от чужбина със страхотна фолклорна програма от Родопите, която се хареса на всички. Присъстваха официалните гости: кметът на Батак Петър Паунов, неговият заместник Георги Харизанов, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, председателят на СЛРБ инж. Васил Василев, директорът на ИАРА доц. д-р Галин Николов, председателят на БФРС Георги Михайлов, вицепрезидентът на международната риболовна централа ФИПС Игор Чиняков и генералният секретар Барбара Дуранте. Накрая г-н Чиняков откри официално първенството. Предстоеше последната тренировка в петък, преди двамата манша през уикенда.

Бедствието започна малко преди полунощ, когато над Родопите се стовари снежен ураган. Само за една нощ натрупа цял метър сняг. Въпреки това капитаните на всички отбори бяха категорични, че искат да тренират. Това не е толкова странно, тъй като състезателите са снабдени с непромокаема екипировка, която издържа на студ от поне минус 30 градуса.

Въпросът пред организаторите беше как да откарат хората до „Широка поляна”, тъй като водоемът е разположен на 35 км от базовия лагер на Цигов чарк. Някои тимове бяха дошли със собствен превоз, други ползваха трите 28-местни буса на организаторите. Президентът на БФРС Георги Михайлов проведе светкавични разговори с кмета на Батак Петър Паунов и с шефа на горското стопанство на „Широка поляна” Паун Власев. Организирана беше акция по почистване на пътя, и най-вече на критичния последен участък – отбивката от шосето Батак – Доспат към местността Дженевра. Става въпрос за 5-километров горски път, който в предишните дни беше напълно проходим. Но в снежната буря се налагаше непрекъснато ринене на снега, за да влезе там колоната от бусове и автомобили.

Изкачването нагоре се оказа истински кошмар, на много места имаше задръствания. Наложи се дори самите състезатели да бутат превозните средства. Все пак преди обяд керванът се добра до вилно селище „Романтика”, пред което бяха тренировките и състезанията.

Заради натежалия лед водата бликаше нагоре, и кишата стана непоносима за газене. „Ловил съм в половин метър вода, в половин метър сняг, но никога в половин метър сняг и вода!”, заяви човек от групата на Латвия.

Смайващо, състезатели и треньори пореха снега и водата като ледоразбивачи! Много от тях извървяха близо километър, за да опитат по-далечните места, в които бяха разположени някои от секторите. Въпреки бедствието риболовът на тази последна тренировка вървеше добре.

Около 15 часа започна операцията по изтеглянето от горския път към шосето за Батак. Бусовете бяха предшествани от трактор-снегорин, който ги дърпаше, ако закъсат. Внезапно по пътя се зададе пожарна с включена сирена. Оказа се, че междувременно в „Романтика” е избухна пожар, и едно от бунгалата вече гори с пламъци от 10 метра. Там бяха настанени съдиите ни, но се оказа, че въпросното бунгало е било обитавано от други посетители. Междувременно бурята вече беше съборила електрическите стълбове, нямаше ток, а два от трите мобилни оператора не работеха.

Прибирането до Цигов чарк също не мина без инциденти. На спускането от Картела към Батак последният бус се размина с голям сакатлък, след като на 20-30 метра пред него рухна огромно дърво и запречи шосето. Превозното средство спря, а състезателите от Естония, Швеция и Монголия бяха евакуирани на безопасно място по-надолу по пътя, тъй като имаше опасност от още падащи дървета. Добре, че всички бяха екипирани против студа. В крайна сметка след около час дървото беше отрязано, пътят се освободи и хората се прибраха невредими в хотела.

Проведе се кризисно заседание на щаба на първенството, но всички бяха категорични, че на другия ден трябва да се лови, независимо от продължаващата снежна буря. Георги Михайлов, Петър Паунов и Паун Власев се разбраха, че ще се проведе същата операция по извозване. В събота сутринта пътищата вече бяха разчистени добре, и керванът се добра до „Широка поляна” без толкова проблеми.

Там водата и кишата над леда вече бяха над коляно! „Не съм присъствал никога досега на такова екстремно първенство, но въпреки това ще го проведем!”, заяви вицепрезидентът на ФИПС Игор Чиняков.

Така или иначе световното първенство вече можеше да започне, и състезателите зацепиха навътре през кишата.

Отлично организираните български съдии проведоха прецизен контрол върху позволените количества от 2 кг захранка и 1 кг жива стръв според новия регламент. В 10.55 часа главният съдия Ивайло Христов даде сигнал за влизане в секторите, и пет минути след това шоуто стартира.

Заради натрупалия сняг върху леда, сега рибата беше доста по-пасивна. Ловяха се основно дребни костурчета (15-25 грама), всичко останало беше бонус. По сектори положението изглеждаше така:

Сектор А: Изненадващ победител в него стана 24-годишният естонец Ранел Комитс. Младежът напипа няколко работещи дупки и изкара от тях 1.255 кг за трите часа риболов. Нашият Мартин Касабски, за когото това беше трето участие на световно първенство, завърши седми.

Сектор B: Там кълването беше най-зле. Победител стана украинецът Павло Квас с 901 грама, той извади и няколко хубави костура и едра бабушка като бонус. Изненадващо руснакът Валери Маслов завърши чак на 11 място. Имаше и двама състезателя без нито една риба. Норвежецът Андерс Хансен пък беше един от малкото, уловили кефал. Българинът Слави Лазаров стана седми, той имаше и две късания от едри риби.

Сектор С: Дейвидас Ракаускас от Литва и беларусина Алексей Юдзенков изнесоха страхотен дуел за първото място. Двамата тичаха изумително бързо в преспите и кишата, пробиха много дупки и ловенето им беше истинска демонстрация на майсторство. Литовецът спечели секторната победа с 1.886 кг, и стотина грама улов повече. И тук руснаците не се представиха добре – една 659 грама за Александър Белов. Зад него девети завърши Никола Стефанов.

Сектор D: В тази зона беше единствената победа на руснаците. Постигна я Алексей Ромашин, който спечели с едва 25 грама разлика (1.547 на 1.522 кг) срещу литовеца Гинтас Балсевичус. Двамата ловяха различно – Ромашин вършееше из целия сектор, докато 52-годишния Балсевичус се движеше по-малко и разчиташе на немного, но пък работещи дупки. И двамата имаха бонуси от хубави костури и бабушки. Българинът Станислав Кузов завърши шести, като мина само с два грама улов беларусина Александър Розин.

Сектор E: Тук „великите сили” Русия, Украйна и Литва останаха извън челната тройка. Опитният беларусин Вадим Якубович грабна победата с 1.169 грама, следван на 90 грама разлика от най-добрия американец Ник Шерц. Стабилното представяне на финландците този ден беше ознаменувано с трето място в сектора на Аса Паломаа. Сочените като фаворити за победата руснак Дмитро Корзенков и Стас Посланчик, завършиха пети и шести, изпреварени още от латвиеца Марис Аринс. Впрочем Латвия също беше довела отличен състав, но едва от седем души и в три от секторите нямаха рънари. В този сектор българинът Николай Николов стана дванадесети.

В снежното бедствие започна операцията по прибирането към Батак. Този път всичко мина по-гладко и тимовете се върнаха без проблеми. Преди тегленето на улова се проведе заседание на Апелативното жури. Бяха наложени няколко наказания, в това число и два жълти картона. Единия от тях получи известният шампион от Украйна Алексей Зайко, тъй като беше пробил дупка на 4.75 м от свой конкурент, с 25 см по-малко от позволените 5 метра.

Така след първия ден и претеглянето на улова, отборното класиране беше оглавено от тима на Литва, следван от Беларус и Украйна. Още тогава стана ясно, че това ще бъдат отборите, които ще спорят за първите три места.

Капитанката на Финландия Елиза Саарела беше щастлива да види състава си четвърти в класирането, пред Латвия, Русия и Естония. Българите вървяха десети, при поставена задача да бъдат сред първите осем в крайното класиране.

В неделя снегът спря, и „Широка поляна” вече посрещна отборите със слънце. Но кишата върху леда беше още по-ужасна, а сега се налагаше състезателите да ловят в още по-далечни сектори.

Ето как премина този втори състезателен ден:

Сектор А: Отлична победа на украинеца Виталий Стадниченко, който единствен мина границата от едно кило с няколко добри бабушки. Втори обаче завърши литовецът Мариус Ясиаускас, пред руснака Белов. Нашият Ники Николов се реваншира за представянето си ден по-рано и стана четвърти, хващайки няколко бонуса.

Сектор В: Тук победител стана известният литовец Ролфас Бицинас, лидер на тима. Нашият Станислав Кузов зае девета позиция.

Сектор С: Отлично представяне и второ място за Слави Лазаров! Нашето момче проведе преди това консултация с Ивайло Христов. Реши се да атакува зоната откъм плиткото към гората в посока центъра на сектора. Проби няколко дупки през 4.5 метра, захрани ги, и ги прикри с двата си флага. Това сработи отлично, и Слави подкара един след друг дребните костури. След втория час шампионът ни за миналата година атакува няколко дупки в центъра, изоставени от беларусина Иван Дзен. Последният получаваше указания от известния руснак Алексей Дяченко, който е консултант на състава на Беларус. Въпреки това българската хитрост тук се оказа по-силна, и Слави завърши втори, с 1.55 кг и 88 грама повече от Дзен. Победител стана Артурс Балтаис от Латвия.

Сектор D: Безкомпромисна победа на литовеца Арунас Коска, и рекорден за световното първенство улов от 2.604 кг. Нашият Мартин Касабски отново стана седми.

Сектор Е: Силното представяне на финландците беше ознаменувано със секторна победа на Анти Силанпаа. Втори завърши ветеранът литовец Гинтас Балцевичус, за когото радостните новини предстояха. Българинът Никола Стефанов стана девети.

След претеглянето на улова в хотел „Парадайз” започна и церемонията по награждаването. По програма тя трябваше да се проведе в читалищната зала в Батак, но заради непредвидените закъснения се наложи отборите да се строят в конферентната зала на хотела.

Индивидуален първенец, с две втори места в секторите през двата дни, стана Гинтас Балцевичус от Литва. За неговите 52 години златната купа беше повече от изненадващ успех, още повече при такива тежки условия. Със същия брой точки, но почти килограм по-малко улов сребърното отличие получи финландецът Анти Силанпаа. Трети завърши отново литовец – Мариус Ясиаускас.

Отборен шампион на XVI световно първенство по риболов на лед стана тимът на Литва, и то по най-категоричен начин, с цели 15 точки разлика от втория Беларус, и на 19 от Украйна. Подобреното представяне на България през втория ден отреди на нашите осмо място, което беше и поставената задача.

Освен купи и медали, победителите получиха и ледобури „Тонар” от единия спонсор на първенството. За всички състезатели бяха предвидени и подаръци от БФРС.

Шефовете от ФИПС Игор Чиняков и Барбара Дуранте поздравиха горещо организаторите за това, че въобще успяха да проведат световното първенство в тези адски условия. Президентът на БФРС Георги Михайлов получи благодарствена грамота от ФИПС, специални благодарности прозвучаха и към кмета на Батак Петър Паунов и началника на горското стопанство „Широка поляна” Паун Власев за неоценимата помощ, оказана при организирането на шампионата. Сред най-големите герои бяха и 20-те български съдии – те живяха няколко дни на „Романтика” без ток, без вода, без отопление и връзка заради бедственото положение, но се справиха отлично и дори първи прокарваха пъртините през кишата към секторите.

Чудесна работа свърши и новата екипировка „Норфин”, с която беше спонсориран отборът на България. Докато ред чуждестранни състезатели се оплакваха, че от снега якетата им са протекли откъм гърба, нашите момчета нямаха никакъв проблем поне в това отношение. Същото беше и с екипите на „Дайва”, които носеха съдиите – и те се представиха чудесно в снежния ад.

На управите на хотелите „Парадайз” и „Престиж” в Цигов чарк организаторите отделно изказаха благодарности за топлото посрещане и настаняване. Няма как да не споменем хубави думи и за екипа на БФРС, който работи денонощно по организацията на шампионата: Христо, Дончо, Краси, Еми и Вальо Симов.

Накрая бихме искали да пожелаем много здраве на един човек, който има огромни заслуги за развитието на подледния състезателен риболов в България – нашия приятел Йордан Софков. Точно преди 20 години на първото състезание, организирано от него на язовир „Батак”, той каза: „Мечтата ми е някой ден да направим световно първенство у нас”. Две десетилетия по-късно бате Данчо видя на живо как мечтата му се сбъдна.

Така България се справи с тежкото предизвикателство да организира XVI световно първенство по риболов на лед въпреки жестокото природно бедствие. В края на септември страната ни ще бъде домакин и на мондиала по риболов на пъстърва с естествена стръв, в който – без съмнение – отново ще се представим както трябва с организацията.

Крайните резултати от XVI световно първенство по риболов на лед може да видите на този линк:

http://www.fips-ed.com/fipsed/images/news/2019/Final_ranking_Ice_2019.pdf

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor