|

Националите по спортен риболов на спининг са световни вицешампиони

Националният отбор на България по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки триумфира със сребърните медали на световното първенство в Босна и Херцеговина. Състезанието се проведе през укинеда на реките Лашва и Лепеница в градовете Киселяк и Бусовача. Световни шампиони станаха състезателите от Италия, а бронзът остана за чехите. Турнирът беше изключително конкурентен, в него участваха общо 17 отбора и близо 80 риболовци.

Четиримата ни състезатели Георги Гетов, Боян Ярков, Евгений Бон и Тодор Костадинов показаха рядко виждано майсторство, което удиви всички. За два дни нашите уловиха общо 416 пъстърви, като само италианците имаха повече. Рибите се хващаха със спинингова техника на три вида примамки – блесни, воблери и силикони. По регламент се използваха куки без контри, а след улавянето всяка пъстърва се пускаше жива обратно във водата.

За да се качат на подиума, на българите им се наложи буквално да тичат по секторите на двете реки, за да обловят колкото се може повече места и да трупат риби на сметката си. Нашите „дишаха във врата“ на италианците до последната минута на шампионата в битката за първото място, за което получиха поздравления лично от президента на световната централа по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли. Екипът от инструктори зад състезателите ни също си свърши отлично работата с подаване на точни и навременни указания. Цялата ни делегация получи специална благодарност от президента на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

„Когато през миналата година станахме световни шампиони, немалко хора решиха, че успехът се дължи на домакинския фактор, тъй като световното тогава се проведе на река Въча в България. Сега показахме, че отборът ни наистина вече е световна класа в спининговия риболов на пъстърва“, заяви лидерът на българския тим Георги Гетов. Той постави и един от рекордите на първенството, като успя да улови 46 пъстърви в рамките на 45 минути.

В индивидуалното класиране световен шампион стана 17-годишният италианец Давиде Недроти, следван от съотборника си Марко Феракатена и босненеца Никола Зовко. За отбора на България това беше трето качване на подиума за последните пет години след спечелването на световната титла през 2023 г. и третото място през 2021 г. Индвидуално за същия период имаме злато на Тодор Костадинов и два сребърни медала на Георги Гетов и Люси Дремалов.

„Като федерация развиваме общо десет дисциплини в спортния риболов с участието на стотици състезатели. В последните години уловът на пъстърва с изкуствени примамки винаги ни е носил големи успехи“, каза делегатът на БФРС на световното Станил Йотов. Той добави, че в края на септември нашите ще защитават друг престижен трофей, на който са носители за миналата година – Купата на Средиземно море и Дунав. Сега домакин на турнира ще бъде родопският град Девин, който се счита за столица на спортния риболов на пъстърва у нас.

Освен това тази година България ще организира през 2024 г. световните първенства в още три дисциплини – на плувка за мастърс, ветерани и хора с увреждания на 14-15 юни на Гребния канал в Пловдив, на „Метод Фидер“ (вид дънен риболов с хранилка) на 13-14 септември на същия водоем, и по „Траут Ареа“ (скоростен риболов на пъстърва с изкуствени примамки в затворен водоем) на базата в село Къпиново, обл. Велико Търново, на 18-19 ноември.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor