|

„Мосела” спечели първия кръг на леда (класиране и снимки)

Отборът на „Мосела” стана победител в първия кръг от републиканското първенство по риболов на лед, а ветеранът Георги Илиев от „Биг Фиш” спечели индивидуалната надпревара. Турнирът, с който се откри състезателният сезон на БФРС за 2020 г., се проведе на язовир „Малък Беглик” в Родопите на 11 и 12 януари.

Водоемът прие шестте отбора още в петък, когато беше официалната тренировка. Още от нея стана ясно, че предстои майсторско състезание с улов на средни и дребни костури и бабушки. Имаше и късания от щуки, които се развъдиха в „Малък Беглик” през последните години.

При откриването на турнира в събота състезателите  почетоха с минута мълчание паметта на Йордан Софков – доскорошният водач на подледните риболовци у нас и председател на секцията към БФРС, починал миналата есен. Именно риболовците от неговия тим „Мосела” оглавиха класирането след края на първия манш с 10 точки и секторна победа на Георги Първанов. Те се оказаха добре подготвени с отборна тактика, включваща пробиването на достатъчен брой дупки, които обикаляха енергично.

Във втория манш в неделя атака на челото предприеха шампионите от „Майсторски риболов”, а миналогодишният първенец Методи Костов стигна до първо място в сектора си. На хората на Ивайло Христов не им стигна само една точка, за да завършат като победители. Разликите между отделните състезатели в секторите бяха съвсем малки, понякога класирането се решаваше с разлика под 10 грама, което всъщност е една малка бабушка.

Така на първо място след края на турнира завърши тимът на „Мосела”, макар че неговите състезатели всъщност бяха хванали най-малко риба, но и имаха най-малко наказателни точки. Решаваща за успеха им се оказа секторната победа на Славчо Лазаров. Втори – с най-много улов от всички състави, но на една точка разлика, стана „Майсторски риболов”, а третото място остана за добре подгатвените състезатели от „Риболовен свят”. Отборът на „Мосела” съобщи, че посвещава победата на покойния Йордан Софков.

В индивидуалното класиране трима души завършиха с по 3 точки, и първите места се разпределиха съобразно теглото на улова им. Така като победител в турнира завърши Георги Илиев от „Биг Фиш” с общ улов от двата дни 2572 кг. Той направи много силно представяне в неделя, когато събра костурите и бабушките под няколко близки дупки, и успя да лови в бърз ритъм през голяма част от времето. В последните минути Илиев закачи и много голям костур, който обаче успя да се откачи буквално под дупката. Втори с около 200 грама по малко риба стана Георги Първанов от „Мосела”, а трети стана съотборникът му Славчо Лазаров.

Не липсваха и куриозни моменти в състезанието. В първия манш Станислав Кузов от „Гоу Фиш” закачи щука с тегло от около 2 кг, и по някакъв начин успя да я измори и да я вдигне до дупката, въпреки че ловеше с влакно 0.07. В решителния момент, когато зъбатката трябваше да бъде извадена, се оказа, че си е забравил канджата и щуката скъса линията му. Повечето от останалите състезатели също имаха късания, но никой не беше толкова близо от изваждането на едър хищник, който гарантираше секторна победа.

Състезанието премина при отлична организация, а екипът от четиримата съдии се справи както трябва с контрола по риболова в секторите. Следващият втори кръг от националния шампионат ще бъде на 25 и 26 януари на язовир „Широка поляна”.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor