|

„Мосела” и Петър Тодоров – Гръмотевицата са новите шампиони на леда

Отборът на „Мосела” е новият републикански шампион на България по риболов на лед, а индивидуалната титла стана притежание на Петър Тодоров – Гръмотевицата от „Фишмастърс”. Това е крайното класиране за сезона, след проведения трети кръг от националното първенство на язовир „Голям Беглик”.

Турнирът на родопския водоем премина през главозамайващи обрати още от първия манш в събота, след който най-малко три отбора – „Майсторски риболов”, „Мосела” и Бигфиш”, имаха шансове за титлата. В индивидуалното класиране драмата беше още по-голяма. В събота „Майсторски риболов” успя да навакса разлика от 13 точки с лидерите и оглави класирането. Във втория манш в неделя всичко в отборното класиране се реши на практика от един-единствен костур с тегло около 40 грама, който изстреля „Мосела” на върха. „Никога не е имало толкова драматичен финал на шампионата. И на най-големия драматург няма да му дойде на ума да подреди нещата по този начин”, заяви председателят на секцията по риболов на лед към БФРС Ивайло Христов.

Неговият тим „Майсторски риболов” остана втори – с повече улов, но и една точка разлика от победителите. Трети се подреди съставът на „Бигфиш”. В него големият герой стана ветеранът д-р Любомир Вартанянов, спечелил секторна победа в събота с костур, уловен майсторски в последната секунда на времетраенето.

В индивидуалното класиране жребият за неделя събра в един сектор повечето от претендентите за първото място. Секторната победа, със съвсем малка разлика, отиде притежание на Петър Тодоров от „Фишмастърс”, победил в директен двубой сребърния медалист Йонко Гюров от „Риболовен свят”. Трети в крайното индивидуално класиране стана миналогодишният шампион Методи Костов от „Майсторски риболов”.

Шампионатът тази година се проведе в три кръга на язовирите „Малък Беглик”, „Широка поляна” и „Голям Беглик”. И трите състезания бяха много оспорвани, което не е странно – повечето състезатели имат по десетина сезона зад гърба и огромен опит. Индивидуалният първенец Петър Тодоров – Гръмотевицата например се състезава още от първия национален шампионат, организиран през 2005 г. 42-годишният Тодоров дотук имаше три втори и три трети места в републиканското първенство, но сега успя напълно заслужено да стигне до златната шампионска купа.

През този сезон състезателите отдадоха почит на Йордан Софков – лидерът на подледните риболовци и председател на секцията, който ни напусна без време в края на миналата година. „Посвещаваме тази титла на бате Данчо”, заяви след награждаването Слави Лазаров, капитанът на победителите от „Мосела”, чийто президент приживе беше Дачката.

Какъв е изводът от изминалия сезон? България разполага с все по-класни подледни риболовци, които могат да бъдат конкурентни на световните първенства. За съжаление, съставът ни не успя да замине на ледения мондиал тази година заради смяната в последния момент на Литва с Финландия поради липсата на лед, а доста от момчетата изгоряха и с парите за предварително закупените самолетни билети. По план догодина световното ще се проведе в Естония, където – без съмнение – българските състезатели ще покажат най-доброто от себе си.

Крайно класиране сезон 2020 – индивидуално и отборно

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor