|

„Майсторски риболов“ поведе на леда

Спортно-състезателната 2021 г. на БФРС стартира с първия лед от републиканското първенство на лед. На 23 и 24 януари шест отбора излязоха на леда на язовир „Малък Беглик“, за да си оспорват титлата за тази година.

Първенството трябваше да стартира две седмици по-рано, но беше отложено заради липсата на добро ледено покритие. Затова се реши, че вместо три кръга ще се проведат два. В първия победители станаха „Майсторски риболов“, а в челната тройка се класираха още „Биг Фиш“ и „Риболовен свят“.

Още на официалната тренировка в петък се разбра, че основният обект на риболов ще бъдат бабушките и костурите от среден размер, а всичко над педя щеше да се счита за бонус. За разлика от миналата година на същия водоем, сега нямаше толкова късания от щуки.

Първият манш в събота започна с минута мълчание в памет на починалия в края на 2019 г. председател на секцията по риболов на лед Йордан Софков. „Малък Беглик“ посрещна състезателите с отвратително време – ураганен вятър и сугращица. Това направи риболовът много труден. Тънките влакна на линиите често се заплитаха, а от кивоците трудно се разбираше кога кълве риба и кога тънката пластинка се извива от вятъра. Уловът беше различен и варираше от половин до два килограма при отделните състезатели. Повечето извадени риби бяха бабушки. С най-добър резултат – 2.075 кг завърши Тодор Гюров от „Фишмастърс“.

През нощта в региона се изсипа проливен дъжд, който постави под съмнение провеждането на втория манш. Наложи се организаторите и съдиите да слизат на леда и да мерят дебелината му. Оказа се, че регламентираните 10 см ги има, и така втората половина от състезанието можеше да започне. За разлика от събота, този път костурите и бабушките бяха почти по равно като бройка.

В крайна сметка най-подготвени за турнира се оказаха състезателите на „Майсторски риболов“, те имаха преднина от цели 9 точки пред конкуренцията. Индивидуалният победител Божидар Спасов също беше техен състезател, той спечели със 73 грама повече улов от втория Бойко Бойков от „Риболовен свят“. За пръв път място в тройката заслужи Николай Терзийски от „Биг Фиш“, който се размина със съвсем малко да бъде краен победител в турнира.

Вторият кръг ще се проведе на 6 и 7 февруари. Решено е той да бъде на язовир „Широка поляна“. По-късно през февруари пък ще се състои любителският турнир за купата „Йордан Софков“, който е отворен за всички желаещи да участват. В края на следващия месец трябваше да се проведе и световното първенство в Литва, където нашият национален отбор имаше готовност да участва. Заради пандемията обаче организаторите и ФИПС решиха да не провеждат шампионата и го отложиха за 2022 г.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor