|

Кой краде водата от язовир „Ястребино”? (снимки и документи)

Краде ли се водата на язовир „Ястребино”? Това ще бъде една от темите в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък, 30 юли. По сигнал от Българската федерация по риболовни спортове екип на медиата пристигна на място, за да проведе разследване по темата.

Водоемът вече е изпомпен ударно, и община Антоново се намира под реална заплаха да повтори „пернишката водна трагедия” от миналата и тази година. При нищожен приток, дори и в момента все още се изпускат значителни количества вода. И то напук на всякакви видове експертни и междуведомствени заседания, провеждани по темата. От снимки от въздуха, направени с дрон, ясно се виждат размерите на бедствието. Водата почти я няма.

По принцип водата на „Ястребино” се използва за питейни нужди на община Антоново, както и за напояване, основно на масивите с малини и ягоди. Производителите обаче се оплакват, че земите им са сухи като барут. Къде тогава отива водата? Има ли кражба, и кой е извършителят? На тези въпроси предаването ще потърси отговорите от всички засегнати страни.

Бедствието щеше да бъде още по-голямо, ако риболовци и еколози не бяха блокирали своевременно изграждането на водно-електрическа централа на „Ястребино”. Проектът за този вец, който съвсем щеше да изпомпа язовира, беше атакуван от сдружение „Балканка”. Институциите си правиха оглушки известно време, преди сдружението да заведе дело срещу МОСВ във Върховния административен съд. Едва тогава министерството спря разрешителното за веца. Историята обаче има продължение – заради самото издаване на разрешителното в пълен разрез с нормите, „Балканка” подава сигнал до Окръжната прокуратура в Търговище. Зам-окръжният прокурор Н. Казаков намира, че има данни за извършено престъпление от директорката на РИОСВ – Шумен Цветомира Дончева по чл. 282 от НК. Тя е подписала решение да не се извършва ОВОС. От Търговище преписката е изпратена по компетентност на Окръжна прокуратура – Шумен. Оттам прокурор Яна Николова я изпраща на 17 юли т.г. по компетенция към Специализираната прокуратура. От това може да се съди, че очевидно става въпрос за тежко престъпление.

Bfrs.bg ще следи развитието на темата. Отново ви припомняме, че случаят ще се разплита в сутрешния блок на Нова телевизия след 7.30 часа на 30 юли.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor