|

СЛР Кърджали грабна титлата, Аркади Райчин индивидуален шампион (класиране, снимки и отзиви)

Риболовците от отбора на СЛР Кърджали са новите републикански шампиони на България при плувкарите. Д-р Бирджан Мехмед, Димитър Димитров, Апо Фифти, Аднан Дормуш и рънърт им Пламен Иванов се оказаха най-подготвени в двата кръга от националния шампионат и откопчиха титлата в лютата конкуренция на СКР Стара Загора и Шампион Фийд, заели съответно второ и трето място в крайното класиране.

Като индивидуален първенец триумфира Аркади Райчин от Майсторски риболов, следван от Костадин Костадинов от СКР Стара Загора и Мирослав Димитров от Дайджест.

Финалният втори кръг се проведе на езерото до Шумен. При участието на общо 14-те отбора стана изключително атрактивно състезание с риболов на платика, бабушка и червеноперка. Ловеше се основно на мач, при дистанция от около 25 метра. За двата дни класираните в първата шестица успяха да минат границата от 30 кг, което според коментарите е било сертификат за висш пилотаж.

В 11-годишната история на СЛР Кърджали това беше първата шампионска титла, след като през 2015 г. риболовците от родопския град станаха втори в първенството. Техният състезател Димитър Димитров вече имаше два златни медала зад гърба си, и изглеждаше само въпрос на време шампионските отличия да заминат за Кърджали. Карето риболовци зае първо място в предишния турнир на езерото Мандра до Бургас, а сега успя да удържи първото място в крайното класиране, макар и само с една точка повече от победителите във втория кръг СКР Стара Загора.

„Първенството този сезон беше много силно, и тази победа е изключително ценна за нас. Няма да забравя как започна всичко през 2008 г., когато с колегите още нямахме регистриран отбор. Бяхме на турнира „Майстор на годината“ на Мандра, но за съжаление втория ден се изви буря и прекратиха състезанието. Бяхме седнали с останалите отбори и се ядосвахме. До нас беше известният Юли Цирка, който ни каза – момчета, след като сте толкова амбицирани, направете си клуб и елате на републиканското.

На следващата година така и стана. Още при дебютния сезон се класирахме в десятката, макар че бяхме новобранци в първенството“, разказва капитанът на кърджалийци Апо Фифти. Той и колегите му показваха силни резултати в последните години, а на турнира по двойки за Купата на БФРС заеха първите две места на плувката през 2018 г. По думите на Апо, с ангажирането на Пламен Иванов за рънър организацията в отбора е станала такава, че да имат основателни претенции за титлата.

 

 

Колкото до индивидуалния победител Аркади Райчин от Майсторски риболов, за него това е трета републиканска титла в продължителната му състезателна кариера, плюс още толкова отборни отличия. „Конкуренцията беше много голяма. В Шумен първия ден жребият ми отдели недобро място до стената, и трябваше да ловя бабушки. В неделя обаче влязоха платиките, и там вече риболовът стана съвсем друг“, каза Райчин. Той завърши и с най-много улов за двата кръга измежду всички участници – 37.300 кг.

Дадохме думата и на капитана на неговия отбор Майсторски риболов Ивайло Христов, който коментира постижението му така: „Аркади е от най-талантливите ни състезатели, на които риболовната дарба е дадена отгоре. Имам предвид момчета като него, Пламен Панталеев и още няколко други. В челната десятка са събрани наистина най-добрите риболовци. За да се справиш така на езерото в Шумен, където риболовът непрекъснато се изменя, въобще не е лесно. Във всеки сектор, във всеки отделен момент, се ловеше различно – веднъж трябваше да се използва мач, друг път щека, трети път се ловеше на по-къса дистанция. Той успя да съобрази чудесно всичко това, като се опираше и на отборната ни тактика. Разбира се, всеки състезател има свои виждания за ловенето. Аркади например залага много на глина и фуил. Важно е и това, че той разполага с едно от най-хубавите оборудвания и екипировка за риболов. Когато си поставен в условията на толкова голяма конкуренция, това са много решаващи фактори за успеха“.

От завършилите в топ 10 Ивайло Христов отличи и Христо Лесев от Колмик – България, четвърти в крайното класиране. „Останах възхитен от хъса и агресията, с която лови. Христо е истински хищник и бих препоръчал на останалите колеги да му обърнат сериозно внимание. Личи си, че принадлежи към отбор, в който ловят опитни състезатели като Наско Кюркчиев и Евгени Милев, от тях може да се научи много“, завърши капитанът на Майсторски риболов.

Временният председател на секцията по риболов на плувка към БФРС Георги Михайлов поздрави специално всички участници в първенството. Председателят на федерацията пое секцията през юни, и ще я ръководи до началото на октомври, когато е турнирът за Купата на БФРС. „Заради пандемията първенството започна по-късно и се проведе в два кръга. Но и те бяха достатъчни да се убедим, че състезанията на плувка от държавния спортен календар стават по-силни с всяка изминала година. Всъщност това се вижда от международното ни представяне – през 2019 г. например СКР Стара Загора спечели бронзовите медали на световното клубно първенство, а националният отбор на България се класира десети в шампионата за нации. Много важно беше и това, че двата турнира на Мандра и в Шумен преминаха при отлична организация, без спорни ситуации и в много спортсменски дух. Поздравявам всички колеги, очакваме ги на турнира за Купата на БФРС на канала в Пловдив“, каза Георги Михайлов.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor