|

Капитанът на „Кърджали“ Апо Фифти за победата на яз. „Мандра“

Капитанът на „Кърджали“ Абдулла Аптула, по-известен като Апо Фифти, няма нужда от представяне. Дългогодишен състезател и лидер на тима от родопския град, през последния уикенд Апо и неговите съотборници Димитър Димитров, д-р Бирджан Мехмед, Аднан Дурмуш и рънърът им Пламен Иванов триумфираха като победители в първия кръг от националния шампионат на плувка, проведен на язовир „Мандра“ до Бургас. След като миналата година Димитър Димитров спечели шампионската титла в индивидуалното класиране, сега кърджалийци са фаворити за отборния трофей този сезон преди втория кръг в Шумен.

Сайтът на БФРС даде думата на Апо, за да разкаже как е протекла подготовката и самото състезание за кърджалийския отбор. „Важно беше, че успяхме да използваме много рационално принудителната ваканция заради пандемията, която доведе и до отлагане на състезанията. Посветихме значителна част от свободното си време в подготовка на линиите и такъмите. Проведохме и достатъчно тренировки на близките до Кърджали водоеми“, разказва капитанът на „Кърджали“.

Един уикенд по-рано на същия язовир „Мандра“ се проведе подготвителният турнир за първия кръг. „На него от нашия отбор отидоха да участват Били Доктора и Димитър. След това останаха там до самото състезание и ловиха всеки ден. Така разполагахме с достатъчно опит и информация. Оказа се, че ден с ден не си прилича. Например в понеделник най-резултатен при тях е бил риболовът на късо, за 4 часа са имали около 20 кг улов. Впоследствие се изясни, че играта няма да е на мач. Отпадна и късата щека. Така се спряхме на отборна тактика с 13-метрови щеки“, твърди Апо.

Той добавя, че е било много важно и това да се променя стръвта – веднъж вердевас, друг път пинки, трети път – шарен червей и др. Имало е и игра с дълбочината. Основната цел са били едрите каракуди и платики.

„За тези риби се изискваше по-често хранене. Това са ята от едри екземпляри, които идват, омитат всичко и си заминават. Затова тези, които не храниха достатъчно, не успяха да постигнат добри резултати. В захранката ни имаше значително количество жива стръв, която често пъти подавахме и в чисто състояние. Въобще, нямаше начин да се лови 4 часа по един и същ маниер“, разкрива Апо някои от тайните на успеха на „Кърджали“.

Според него е било много важно състезателят да се ориентира и на самото място. „И двата дни се паднах да ловя в сектор „Г“ – в събота под №8, в неделя под №13. Имаше разлика в дълбочините около 40 см. В неделя се паднах между „тапата“ Атанас Кюркчиев и Юлиян Йорданов. В първите 15 минути нямах нито една уловена риба, докато двамата колеги дърпаха бабушки и морунажчета. Но нашият рънър Пламен Иванов ми подсказа какво да правя, започнах да къпирам здраво и в крайна сметка ми влязоха от едрите риби, с което завърших шести в сектора. Интересно, че „тапата“ този път не се оказа най-доброто място, за разлика от други състезания“.

Кърджалийци нямат секторна победа, най-добре класиран от тях на шесто място в крайното индивидуално подреждане е Димитър Димитров с второ и трето място в двата манша. Но с отличната си отборна тактика, с две четвърти, две пети, едно шесто и едно осмо място те грабнаха купата за победител в турнира, изпреварвайки конкурентите от „Митерсон Фишинг MVE“ и „Шампион фийд“. „Останалите два отбора на подиума също ловиха много силно, за което ги поздравявам. Имах големи опасения и от миналогодишните шампиони от „Стара Загора“, както и от „Дайджест“. Първенството тази година е изключително оспорвано. Радвам се, че сега успяхме да се справим така добре“, казва още Апо.

„Кърджали“ лови доста време в един и същ състав, а състезателите им водят непрекъсната съвместна подготовка. Още преди сезона в допитването в фейсбук страниците на БФРС и на секция „Плувка“ доста колеги ги посочиха като потенциални медалисти, а някои и като бъдещи носители на титлата. Каква е разликата от миналата година, когато отборът завърши на пето място?

„Голямата промяна при нас е, че вече имаме рънър. Това е Пламен Иванов от Плевен, който има огромен принос към победата ни на „Мандра“. Досега ни липсваше именно такъв човек, който да ни дава информация в хода на всяко състезание. Мога да кажа, че вече си имаме „щаб“, макар и само от един колега, но за сметка на това компетентен да даде напътствия в точния момент“, завършва Апо.

Той изказа поздрави и към индивидуалния победител в турнира Мирослав Димитров от „Дайджест“. „Миро е отличен риболовец и много добър приятел. Той се беше подготвил перфектно за това състезание и го спечели напълно заслужено, и то в тази жестока конкуренция“.

 

Дадохме думата и на председателя на федерацията Георги Михайлов, който пое временно секцията „Плувка“ и ще я ръководи до провеждането на турнира за Купата на БФРС в началото на октомври. „Най-важното за мен е, че този първи кръг премина в напълно приятелска атмосфера и при много коректна игра. Още на техническата конференция ми направи впечатление, че нямаше абсолютно никакви възражения и спорове. Поздравявам победителите от „Кърджали“, както и всички останали отбори – те дадоха всичко от себе си, за да се получи това отлично състезание. Убеден съм, че така ще протече и вторият кръг за сезона“.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor