|

БФРС пусна сигнал за драстичния спад на водата в „Тича“

Ръководството на БФРС изпрати сигнал до Министерството на околната среда и водите, касаещ драстичното намаляване на нивото на водата в язовир „Тича“. Освен че всекидневният спад заплашва излюпването на хайвера на рибите, като вододайна зона язовирът е от стратегическа зона зца снабдяване с вода на Шумен, Търговище и Велики Преслав.

Сигналът беше придружен не само от снимки, но и с видеоклип. От него се вижда, че има безконтролен теч от пробит водопровод на язовира. БФРС настоява да се издирят и накажат виновниците за водната криза.

МОСВ съобщи в тази връзка, че постъпващият в язовира приток е значително по-малък от разхода, поради което са намалени разрешените количества за питейно-битово водоснабдяване, напояване и минимално допустим екологичен отток. Предвид ниския наличен обем, при хипотеза за нулев приток и намалено водовземане в съответствие с годишния график за 95% обезпеченост, в края на 2020 г. общият обем в язовира ще достигне нива, под които водата може бъде с влошени качества за питейни цели.

По-рано тази година МОСВ призна, че ВЕЦ „Моста“ на същия язовир е източил вода над разрешеното количество. Централата е надхвърлила разрешения обем с 856 000 кубика, което било установено след проверка на Басейнова дирекция.  Собственик на веца е фирмата „Касиопея – 7“, а срещу изграждането на съоръжението имаше огромно обществено недоволство още при издаването на разрешение през 2005 г. Същото дружество се оказа собственост на бившия министър на околната среда Долорес Арсенова. Строежът на централата започна през 2008 г. и предизвика огромно напрежение в Шумен, Търговище и Велики Преслав. Не само гражданите, но и местните управляващи изразиха опасения, че ВЕЦ-ът ще обрече на безводие близо 200 000 души. Впоследствие местните власти няколко пъти алармираха, че ВЕЦ „Моста“ застрашава с безводие трите града. Централата обаче продължава да работи и до тази година, макар че от 2019 г. в експлоатация е само малката й турбина.  От началото на 2019 г. до момента не са разрешавани води от язовир „Тича“ за електропроизводство.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor