|

БФРС организира успешно детския риболовен празник

На 5 юни Българската федерация по риболовни спортове организира големия риболовен празник за малчугани „Деца с въдица в ръка“. Турнирите по случай Деня на детето (1 юни) се проведоха в Горна Оряховица, Кюстендил, Монтана, Севлиево и Шумен, като участваха над 250 подрастващи въдичари. Навсякъде се ловеше на принципа „хвани и пусни“, и малките риболовци връщаха обратно рибата във водата след претеглянето й.

Организатори на състезанието в Кюстендил бяха БФРС, клубовете по спортен риболов „Майсторски риболов“, „Митерсон“ и „Боби Фишер“. Децата, разделени в две възрастови групи, замятаха въдици във водите на „Арена Митерсон“ до село Търновлаг. Получи се страхотно шоу, тъй като малките риболовци се бореха с големите шарани във водоема.

Някои се справяха сами, други получаваха помощ от родителите и придружителите си. Всички получиха безплатна стръв и захранка, обяд, купи, награди, медали и грамоти. Като консултанти на всички участници бяха дошли известни състезатели като Румен Витков – Монтанеца, Пламен Панталеев, Ивайло Христов и др. Монтанеца собственоръчно направи повече от 20 монтажа на децата. Всяко от тях улови поне по един шаран. Направи впечатление и желанието за честна игра, когато един от малчуганите върна обратно във водата едър шаран, уловен след сигнала за край на състезанието, и получи заслужени овации.

На язовирите „Честово“ до Горна Оряховица и севлиевския „Ловни дол“ общо 82 деца се включиха в надпреварата. И там се получи отлично състезание, малките ловиха основно шарани и бели амури. За всички деца имаше награди, подаръци, лакомства и грамоти, а на „Ловни дол“ раздаваха още шапки и фанелки. И тук, както на „Митерсон Арена“, захранката и стръвта бяха подсигурени от организаторите. Отвсякъде струеше отлично настроение и положителни емоции.

Организатори на Горнооряховския турнир бяха БФРС, Община Горна Оряховица, СКР „Корморани“ (В.Търново) и КСР „Горна Оряховица“. Състезанието на „Ловни дол“ се проведе от БФРС, община Севлиево и Централната рибно-опазваща организация „Александър Стамболийски“.

Немалко емоции имаше и на езерото в Шумен, където за участие пристигнаха десетки деца с родителите си. Там риболовът беше „по-тънък“, хващаха се основно платики и червеноперки. Организатори бяха БФРС и клуб „Спининг“ (Шумен). И тук децата бяха облечени в нови фанелки и шапки, подсигуриха се купи, награди, грамоти, медали и риболовни принадлежности. 

Турнирът в Монтана беше съвместен със СЛРД „Огоста“, наградите бяха връчени от председателя на сдружението Борис Цветков и главния секретар на БФРС Валентин Симов. И там децата бяха зарадвани с подаръци, а риболовът на шаранчета даде много добри резултати. Мотото на състезанието беше от турнирите на СЛРБ „Детето риболовец може без дрога“, които се провеждат вече повече от 20 години.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БФРС за пръв път организира толкова голям детски риболовен празник по случай 1 юни. Решението за него беше взето по-рано тази година от управителния съвет на федерацията, а резултатите са повече от добри. „Всяка година организираме състезания за деца, но за пръв път се получи нещо толкова масово. Благодаря на всички риболовни клубове, общински ръководства, спонсори и доброволци, които реализираха турнирите от веригата „Деца с въдица в ръка“. Най-важното за нас беше щастието и усмивките по лицата на децата, които успяхме да запалим с нашето хоби – риболова. Доста от тях показаха отлични умения и съм убеден, че не след дълго някои ще станат отлични състезатели по спортен риболов“, заяви председателят на БФРС Георги Михайлов.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor