|

България световен шампион в спортния риболов

Националният отбор на България триумфира като световен шампион по спортен риболов на пъстърва с изкуствени примамки. Рибарският мондиал се проведе на река Въча близо до родопския град Девин с участието на отбори от 17 държави. След нашите на подиума се качиха чехите и италианците. Освен златните медали в отборното класиране, българският състезател Тодор Костадинов стана световен шампион в индивидуалното класиране. На второ място завърши друг българин – Люси Дремалов, трети стана италианецът Давиде Недроти.

За двата състезателни дни българските състезатели уловиха общо 368 пъстърви, най-много от всички отбори. Нашите излязоха на Въча предвождани от капитана Георги Гетов (КСР „Михалково“), в състава бяха още Тодор Костадинов („Фиш 24“), Люси Дремалов („Фишинг Зоун“) и Стефан Йорданов („МФ Такъл“). И четиримата се оказа отлично подготвени в риболова на балканска пъстърва с блесна, воблер и силикон. С две секторни победи още в първия манш в събота и уловени 146 риби нашите оглавиха класирането. Във втория състезателен ден съставите на Чехия и Италия се опитаха да атакуват титлата, но българите отново показаха най-майсторския улов и отнесоха конкуренцията със смайваща разлика в точките. Тодор Костадинов грабна световната титла по изключително драматичен начин, с две уловени пъстърви в последната минута на състезанието.

За световното първенство Въча беше зарибена с един тон пъстърва. Реката беше разделена на четири сектора, като във всеки от тях ловеше по един състезател от всяка от участващите нации. Стотиците зрители станаха свидетели на вероятно най-атрактивното състезание по спортен риболов, провеждано някога у нас. Риболовът беше изключително динамичен, с много движение на състезателите по брега на Въча. Пъстървите бяха много борбени, при изваждането им скачаха над водата и нерядко успяваха да се откачат от куките, които по регламент са без контри. Всеки от риболовците беше длъжен да пусне обратно уловената риба във водата.

Президентът на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли благодари на Българската федерация по риболовни спортове и община Девин за отличната организация на световното първенство. „Бил съм на шест световни първенства във вашия град, и винаги са се получавали много силни състезания. Сега бяха уловени над 3500 пъстърви, което е внушителен резултат“, заяви Матеоли на церемонията по награждаването, която се проведе в центъра на Девин.

Президентът на БФРС Георги Михайлов, който хвърли много усилия в провеждането на шампионата, добави: „Изключително сме щастливи от огромния успех. Всички мечтаехме за тази шампионска титла, но не вярвахме, че може да бъде извоювана по толкова категоричен начин“. Той похвали и отличната работа на треньорския екип, който включваше родопските асове на риболова Любомир Бояджиев и Евгений Бон, старозагорецът Петко Иванов, майсторите на изкуствени примамки за риболов Петър Лаков и Янко Алексиев, както и младия специалист от София Боян Ярков. Кметът на Девин Здравко Иванов пък предрече титлата на нашите в речта си още при откриването на световното първенство, и прогнозата му се оказа вярна.

За българските майстори в улова на пъстърва със спининг това е най-големият успех за всички времена. Дотук нашите имаха спечелени три бронзови медала отборно, една вицешампионска титла на Георги Гетов индивидуално и трето място на Тодор Костадинов. Гетов и Костадинов влизат в топ 5 на световната ранглиста на ФИПС.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor