|

България на 11-то място в световното на спинингистите

Националният отбор на България се класира на 11-то място на световното първенство по улов на хищна риба с изкуствени примамки, което се проведе на река Сер във френското градче Арпажон. Отборни шампиони станаха поляците, следвани от Словакия и Чехия. Със златния медал в индивидуалното класиране се окичи Томаш Подкул от Полша, втори стана чехът Даниел Коп, а трети завърши словакът Петер Хорнак.

В шампионата участваха общо 19 отбора, което е и рекорд в 17-годишната история на световните първенства при спинингистите. В река Сер се ловеше само пъстърва, като екземплярите бяха едри и някои от тях достигаха до половин килограм тегло. Ловеше се на трите основни примамки за пъстървов риболов – силикони, блесни и воблери.

Макар и да беше в добре организиран състав – четирима състезатели (Георги Гетов, Тодор Костадинов, Петър Лаков, Любомир Бояджиев и Николай Костадинов като резерва), плюс още петима рънъри (Стефан Йорданов, Васил Шигарминов, Димитър Терзиев, Валентин Кичуков, Станил Йотов) зад тях на трасето, отборът на България се представи много под очакванията. Единствен Георги Гетов лови сравнително добре и се касира 15-ти индивидуално. Недобрите резултати на останалите ни играчи обаче станаха причина за непрестижното класиране на тима ни.

Отборите в челната тройка спечелиха призовете най-вече заради отличната си тактическа подготовка. Те успяха да се приспособят най-добре към особеностите на реката и изискванията на рибите. Поляците, словаците, чехите, както и следващите ги в класирането състави на Италия и Украйна, бяха заложили най-вече на риболова със силиконови червеи – в повечето случаи розови и бели, с дължина около 5-6 сантиметра. На всичкото отгоре поляците спечелиха и двете титли със силикони, част от които бяха българско производство! Тези отбори обаче успяваха да направят много точна преценка на момента, когато трябва да вкарат в действие блесни или воблери. Отлично организирани, с подготвен екип зад гърба си, водещите нации в спининга показаха, че да дръпнали още по-напред в развитието си.

Секторите на реката бяха дълги по около 700 метра, което налагаше не само добър риболов, но и бързо спринтиране по трасето, за да се заеме всеки свободен бокс. Това изискваше много добра физическа подготовка. „Световното първенство на спинингистите е изключително конкурентна дисциплина, а отборите и състезателите непрекъснато повишават способностите си”, заяви президентът на ФИПС Клаудио Матеоли.

Французите, за които това беше първо домакинство на световно първенство при спинингистите, се справиха добре с организацията въпреки някои проблеми при зарибяването за тренировката и разчертаването на единия от секторите. От името на БФРС делегатът на отбора ни Станил Йотов поздрави организаторите за положените усилия при провеждането на мондиала. Той информира също ръководителите от ФИПС за подготовката на България за следващите световни първенства, на които страната ни е домакин – пъстърва с естествена стръв през септември 2019 г., клубно по фидер през юни 2020 г. и на спининг през 2021 г. БФРС получи още веднъж поздравления от Клаудио Матеоли за проведеното през януари тази година световно първенство по риболов на лед на язовир „Широка поляна”, което премина при изключително трудни условия заради снежното бедствие в Родопите. „Информираха ме, че вашата федерация е положила огромни усилия, за да проведе състезанието в снежния ад”, каза още президентът на ФИПС.

 

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor