|

Българите трети на световното по улов на пъстърва

Националният отбор на България завърши на трето място на Световното първенство по улов на пъстърва за нации и клубове, което се проведе на река Бурбр в градчето Пон-дю-Шерюй до Лион. Шампион стана отборът на Италия, а нашите загубиха със съвсем малка разлика двубоя за сребърните медали с домакините от Франция.

Въпросният шампионат беше отлаган в последните две години заради проблеми с пандемията от Ковид-19, но най-сетне беше осъществен. Българските национали бяха Христо Пейков и Виктор Банкатев от „Девин“ и Пламен Бойков и Борис Георгиев от „Острието.

Както винаги, шампионските отличия отидоха в италианците, които са номер едно в тази дисциплина за проведените дотук общо 29 световни първенства. От българският състав най-силно се представи Христо Пейков, с две втори места в сектора си от двата състезателни дни. Двамата с Виктор Банкатев дори имаха спечелени победи срещу представителите на Италия в отделните рундове (45 мин). В решителния момент на турнира Пламен Бойков беше сполетян от нещастието да улови последователно шаран, каракуда и бабушка, които не се зачитат според регламента. Малкият щаб от едва двама души също си каза думата, и в два от секторите нямаше кой да даде информация на българските състезатели във важни моменти. Въпреки това битката за второто място вървеше до последно, а отборът на България се постара да даде най-доброто от себе си.

В индивидуалното класиране първите места заеха трима италианци, като световен шампион стана Никола Прандо. При клубовете първото място спечелиха състезателите на италианския „Вале Иманя“. Следващият световен шампионат ще се проведе през 2023 г. в Хърватия.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor