|

Българин трети на Световното в Испания 2010

Румен Витков изпусна световната титла за 40 секунди.

Тази година Световното първенство се проведе на р. Мерида в Испания. Всеки от Националния отбор трябваше да се бръкне с по 1200 евро, за да участва. Повечето от кларилите се национали нямаха тази възможност и затова бе сформиран отбор не по класиране, а по финансови възможности. И така за Мерида тръгнаха Румен Монтанеца –  капитан на отбора, Марио Ненов, Георги Георгиев, Тодор Чонов, Родан Цанев и като рънър Красен Николов.  Филиста ООД подсигурява като спонсорство подхранка Van Den Eynde, а Майсторски риболов спонсорира изцяло участието на Румен Монтанеца. До р. Мерида са 3600км, които отборът изминава с две нощувки. Пътувнето става с един бус и един джип, осигурени от Марио Ненов.  Пристигат и се настаняват в една квартира. Условията не са от най-добрите, но цената е прилична.

В понеделник сутринта започва първата тренировка.  Взимат решение отборът да започне да тренира, а Румен Монтанеца да изгледа цялата тренировка на италианците.

„Трима от тях ловиха на къса щека уклей, двама на дълга щека, а Феруджо Габа на щека и мач за едри риби. Сорти стана първи със 7 кг уклей. Тези с едрата риба изгубиха.”

Риболовът на уклей се коментира в отбора и на следобедната тренировка и нашите ловят на къси пръчки. Монтанеца хваща около 5кг уклеи, другите имат малко по-малко. Родан успява да извади 2 шарана на мача и има две късания.

Вторник

Нашите момчета се падат в сектор А, най.хубавия сектор с най-много риба. Гошо хваща 16 кг риба. Монтанеца през този ден решава да лови само на водачи – до обяд с мач и следобед боло. Хваща по около 10 кг риба на всяка тренировка. Тодор Чонов хваща и една бяла мряна около 3кг

Сряда.

На третия ден Румен вече има яснота какъв ще е риболовът и решава да лови на щека. До този момент всички състезатели къпират храната, но Румен решава да захранва и дохранва само от ръка, като подава бели червеи и царевица с прашката. През този ден Марио Ненов хваща най-много риба от отбора. На обяд правят дисекция на три риби – шаран, сомче и хибрид. Сомчето имаше всичко в корема си, а шарана и хибрида жълта храна и царевица.

Четвъртък

Румен застава до италианците и отново храни само от ръка. Вижда, че къпирането е загуба на време. Марио Ненов отново хваща най-много риба, първо на болонеза, а после на щека. Отборът продължава обаче да къпира.

Петък.

Преди официалната тренировка Румен споделя с отбмора, че ако и през този ден с подхранването от ръка лови добре ще храни от ръка и на самото състезание. Ако не, ще си купи къпинг и ще къпира. Естествено системата работи перфектно. Вечерта правят последен разбор и се разбират да направят тежка захранка с по 12 топки на щеката и дохранване с прашката – червеи и царевица.

 

Ден Първи

Златната ръка на Марио Ненов му изтегля перфектен жребий –  вътрешна тапа в сектор А. Това е секторът с най-многото риба. Прави си линии от 0.5г до 2.5г. Но лови и двата дни с 1.5г, основно 0.18, повод 14, кука № 12 Kamasan B611, логаритмично отежнение.

До него се пада  Гицата от Сърбия. На петата минута Румен вади едно канално сомче и малко след това е първото му късане  на шаран. Започва регулярно да дохранва и влиза в серия със сомчета. През това време Гицата хваща една бяла мряна 3кг. След няколко сомчета Румен вади първия шаран. След  десетина минути втори, после трети. До този момент шараните кълват на един торен с бял червей. На тренировката обаче шарани са се хващали и на царевица с бял и царевица с торен. Сомчетата се разреждат, което навежда Румен на мисълта, че шараните са дошли. Продължава да дохранва стабилно, като последва серия от няколко шарана на царевица с торен и отново едно късане. Накрая започва да лови само шарани,  само на царевица.

Хваща и няколко хибрида F1 , които са по 2-3 кг. Завършва с 15.485г. Първи в сектора и първи на цялото състезание. Всичко остават доста изненадани. Един английски журналист идва да го снима. Испанският съдия го поздравява. Вечерта си ляга с мисълта, че поне един ден е бил Световен шампион.

 

Ден Втори

За разлика от първия ден се пада в най-куция сектор с най-малко риба и на всичкото отгоре в заливче. За капак трима първи в секторите се падат през няколко души.

Начинът на риболов е абсолютно същият. Италианецът Сорти  му се  пада от ляво. Не е очарован от мястото. Предният ден унгарецът, който е ловил на това място е  бил 8-ми. Но не се отчайва. Прави един такъм на подмятане, за да може да бръкне малко по-навътре, защото от двете му страни състезателите са били с по метър и половина навътре.

Подава 13 топки нащеката от ръка и 7 топки на боло. Белгиеца малко се подсмихва, като вижда бомбардировката на българина. Сорти започна да лови уклей на къса щека. Румен започва да лови сомчета едва на десетата минута. Вече се чуди за болонезето. Но постепено влиза в ритъм.  На първия час има 20 сомчета, Сорти 40 уклея. Португалеца закачва един щаран на десетата минута и го докарва до брега, но се откачва.

Към края на втория час сомчетата се разреждат Витков решава, че е дошло време за бонусите.  Слага на куката една царевица с торен, но 15 минути няма кълване. През това време белгиеца хваща едно дребно шаране. Румен се връща отново на торен с бял, за да търси сомчетата, но на петното ги няма. Започва да ги търси отстрани на петното нищо. Губи още десетина минути и пак решава да търси шараните. 35 минути преди края вади първия шаран около 1.7кг. Сорти като вижда шарана остави уклея и започва да търси едра риба. Но той не е подхранвал след тежката храна на щеката и шарани пред него няма. 15-20 мин преди края Монтанеца вади още едно дребно шаранче около 500г. А Сорти една хубава каракуда. Втория ден зад нашето момче имаше над десетина души българи от цяла Испания дошли специално да го гледат. В петте минути до края зашива трети шаран. Ситуацията е доста инфарктна, тъй като в сектора няма едри риби. Братът на Румен отзад му брои на глас минутите. Две минути преди края го вкарва в кепчета. Рибата е около 1.300кг. Точна тогава вижда ластика на люксембуреца от лявата му страна. Люксембуреца играе ва банк напъва зверски рибата и 40 секунди преди края го вкара в кепа. Рибата е около 3кг.  Монтанеца остава втори в сектора – 6.880кг, Люксембуреца става първи, като го бие с около 2 кг. Сорти остава четвърти.

Румен предполага, че е в тройката с три н.т, но не се знае нищо конкретно.

Късно следобед испанците братя Родригес му казват, че е трети в индивидуалното класиране и го хвърлят в реката, където англичаните вече се къпят от радост за отборната титла. Другите момчета от отбора също влизат да се къпят и започва поливането на титлата. Хапване, пийване. На награждаването излиза първи.

Поздравяват го всички – италианците, англичаните, Гуидо Нуленс, Гицата, Алън Скотърн. Снимат се и се радват. Като всички питат дали ще има Световно на Гребния канал.  Отборът на България се класира 27-ми. Това доказва, че парите са важни, но не са най-важното.

 

 

Монтана ликува

 

В Монтана купонът започва още след оповестяването на резултатите. Цялото риболовно воинство се събира в заведение Елит, където посрещат Витков. Мощен купон. Стефан Георгиев, шеф на Нет Сърф в Монтана и Цветан Цветанов, който също помогнаха на Румен с пари за пътуването до Испания,  Иво Борсана и Силви Полковника, Дени Бранков и още дузина приятели посрещат Румен като национален герой. Следва мощен запой – ядене, пиене, танци,  поздравления, снимки. Обаждания от цяла България. Преди да си тръгнат напълнили купата с шампанско и всички пили. Полковника подсигурил и едно агне за софрата.

Добавете коментар

адаптирано от webpossessor